David Klimeš: Jak pevné nervy má NERV?

Miroslav Zámečník

Miroslav Zámečník Zdroj: ctk

Expertům Národní ekonomické rady vlády (NERV) pomalu končí práce. Včera premiér představil vizi úspěšné exportní ekonomiky, což ale byla v podstatě jen nová tiskovka ke čtvrt roku staré zprávě Michala Mejstříka o konkurenceschopnosti a podpoře podnikání. Dnes ještě Miroslav Zámečník odhalí návrhy k financování zdravotnictví a experti by měli na čas přestat plnit stránky novin. Polovina z rady moudrých končí potěšena, druhá znechucena. Jak to?

NERV má sice aktuálně šest pracovních skupin, ale každý si vybaví hlavně tři velká témata „nerváků“: důchody, korupci a možná ještě veřejné finance. Okolo těchto témat se sešli „revolucionáři“, kteří chtěli z gruntu změnit fungování státu. A všichni dostali od vlády přes prsty. Experti okolo Vladimíra Bezděka musejí s žalem sledovat, jak se zneužívá jejich doporučení 19procentní jednotné sazby DPH. Ta měla financovat důchodovou reformu. Už ale zapadlo, že před hněvem lidu s taškami prodraženého nákupu mělo experty uchránit zlevnění práce.

Vláda se místo toho snaží lidem vnutit faktické zdražení práce, když po využití opt-outu stoupne pojištění i s osobním příspěvkem na 30 procent. Proč si tedy vláda nechala radit od NERV, když pak vyprodukovala takto perverzní nabídku?

Podobná otázka se vkrádá u protikorupční komise NERV, kterou ekonom Pavel Kohout okořenil demonstrativním odchodem. Ministr Kamil Jankovský sice některé návrhy v oblasti veřejných zakázek akceptoval, ale například byrokraticky stanovenou sumu kvalifikačních předpokladů neopustil. Podle komise by přitom stačilo prohlášení o schopnosti splnit zakázku.

Nemenší odpor vládních politiků vzbudila i sekce pro veřejné finance. Proti volebnímu trháku ODS – finanční ústavě – komise navrhla dynamičtější model „dluhové brzdy“: součet růstu HDP a deficitu by nesměl překročit určitou hranici. Vytvoření nezávislé rozpočtové rady kontrolující ekonomický dopad zákonů se pak setkalo s jednoznačným odporem.

Oproti tomu takřka neviditelná sekce pro vztahy s EU, obecně přemýšlející komise pro konkurenceschopnost a podstrkávání detailů do velké zdravotnické reformy se setkaly s vládní chválou.
Nyní se Petr Nečas musí rozhodnout. Buď bude dál udržovat „nerváky“ jako PR stafáž své vlády, ovšem s rizikem, že čím dál méně elitních ekonomů bude tato role bavit. Nebo začne jejich doporučení konečně naplňovat.

Veřejné zakázky teprve cupují sněmovní výbory, shoda nad důchodovou reformou je tak pevná, jak pevná je sama vláda, a smysluplnou rozpočtovou radu původně slibovala v předvolebním programu i sama ODS. Návrhy NERV tak ještě nejsou mimo hru. Ale k vyřazení už bohužel zbývá jen kousek.