David Klimeš: Řádně přiškrcený hlas lidu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Kde je levice nadšeně křepčící nad tím, že se konečně všechna moc dostane do rukou lidu? Kde je pravice chystající se k emigraci, protože plebs bude psát nové zákony? Nic z toho není a ani být nemůže. Vládní návrh zákona o obecném referendu je jen pokračováním hry na přímou demokracii. Oproti současnému stavu se změní pramálo. Nadále bude referendum jen tehdy, když si usmyslí politici.

Petr Nečas sice ve vládě odkýval véčkařce Karolíně Peake zákon o obecném referendu, ale může směle tvrdit, že trvá na svém lednovém výroku: „Nelze očekávat, že by občanští demokraté podpořili obecné referendum.“

Co se na jednání kabinetu upeklo, totiž vůbec není to, co si obvykle pod obecným lidovým hlasováním představujeme a co tu léta neúspěšně prosazuje levice. Lidé se nemohou prostě začít podepisovat pod petici, aby ve chvíli, kdy na ní bude dost podpisů, rozhodovali o osudu země natruc politikům. Češi se budou muset mořit se sháněním čtvrtmilionu podpisů, jen aby dříve či později narazili.

Buď u poslanců či senátorů, kteří musí referendum vyhlásit zákonem, anebo u vlády, která prohlásí, že referendum zasahuje do věcí, o nichž plebiscitem hlasovat nelze. A i kdyby přece politici referendum povolili, je v českých podmínkách prakticky nesplnitelná podmínka více než poloviční voličské účasti u uren. K tomu se apatičtí Češi vzmůžou jen při výjimečných událostech, jako byl vstup do EU, případně snad pokud by se hlasovalo o tom, zda mají všem létat pečení holubi do úst.

Zákon v této podobě je prostě paskvil. Nedává reálně žádnou větší moc lidem. Místo toho se může stát jen alibistickou hračkou v rukou politiků. Už nejasné vymezení toho, o čem se vlastně smí hlasovat, vyvolává pochyby. Podle vlády by se mohlo hlasovat například o přijetí eura. Ale zároveň se prý nesmí hlasovat o věcech, jež by byly v rozporu s mezinárodními závazky. Takže jak? Můžeme hlasovat proti euru jako kdysi Švédové? Nebo musíme splnit svůj mezinárodní závazek, jenž nám velí dříve či později euro přijmout?

Politici navíc jistě brzo pochopí, jak špinavou hru lze se špatně napsaným zákonem hrát. Potřebujeme prolomit těžební limity, ale sami nemáme odvahu to na Ústecku přiznat? Vyhlásíme referendum a můžeme se s výjimkou Ústecka těšit na celorepublikové ano. Je potřeba vyvrtat v Lubenci úložiště jaderného odpadu? Opět čas pro přímou demokracii a zoufale osamocené odmítnutí Ústeckých.

Tento zákon je promarněnou příležitostí. Je nesmysl dělat z Česka Švýcarsko, ale mohla se alespoň uzákonit podmínka referenda ke všem změnám ústavy, jak ji znají v Rakousku. Ale to už by se nepovedlo to, o co Petru Nečasovi a ODS šlo: fakticky nic nezměnit.