David Klimeš: Zkrotne Mazánek stejně jako Gorila?

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: Golf.cz

Co může způsobit větší škody než odposlechnutá zpráva exprimátora Prahy Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška o letitém prorůstání politiky a byznysu? Jedna věc: přehnaná očekávání, že budou padat hlavy. Stačí se podívat na sousední Slovensko. Jakou sílu měla tamní Gorila? Zatřásla volbami a smetla celou bratislavskou pravicovou elitu.

Dnes ale tiše skomírá v koutku a nedokáže se hnout z místa. Je vůbec nějaká šance, aby to s českým Mazánkem dopadlo lépe?

Pavel Bém je mrtvý muž, o tom není sporu. Ale to byl už před zveřejněním odposlechů, když pozici nejoblíbenějšího ódeesáka vyměnil za nechtěnou image kmotra rozkradené Prahy. Může ale za něco skončit u soudu? Těžko. Tuzemský Mazánek a slovenská Gorila mají společný megalomanský tunelářský záběr. Ale přímých důkazů je pomálu. Věci nepomáhá ani zjevná manipulace s médii a veřejností. Na Slovensku kdosi uveřejnil Gorilu před volbami a úspěšně přemaloval politickou mapu. V Česku si jeden list dělá z odposlechů seriál na pokračování bez náležitého kontextu a nikdo netuší, zda je za zveřejněním léta starého materiálu vnitřní boj v ODS nebo něco jiného.

Na Slovensku už od silných slov dospěli k prvním příznakům kocoviny vyvolané přemírou očekávání. Místo aby čelní politici fasovali tepláky, tak první obvinění dostala béčková figura exministra hospodářství Pavla Ruska za údajně zašmelenou privatizaci, ale i toto obvinění bylo po chvíli zase zrušeno. V Česku to může být podobné. Jak může jít Janoušek či Bém sedět za ovlivňování územního plánu, který v Praze vždy byl, je a bude zářným příkladem privatizace politiky? Jak jim dokázat, že šmelili s posty v městských a polostátních firmách, které v Praze vždy byly, jsou a budou předmětem rozsáhlého „jánabráchismu“? A konečně jak Janouškovi dokázat, že jím řízené impérium získalo od Prahy zakázky ze známosti, když takové kšefty byly, jsou a budou rozdělovány v dobře režírovaných řízeních?

Ne že by se policie a státní zastupitelství neměly snažit ze všech sil o vyšetření zmiňované korupce. Jen je pravděpodobné, že v síti uvázne jedna dvě malé ryby, jimž se podaří dokázat nějaké to procesní pochybení s magistrátním razítkem.

Přesto situace s českým Mazánkem nemusí dospět do stavu takové hibernace jako Gorila. Na Slovensku nikdo nestojí o roli žalobce, protože v kauze jsou namočeni všichni. Český Mazánek zatím skoro výhradně ničí ODS. Ostatní strany by se proto neměly ostýchat tlačit na transparentní pravidla městských i státních privatizací či obsazování postů. Pokud se toho neujmou, každého jen napadne, že i v jejich stranách jsou šikovní Mazánci, jen ještě nikdo nezveřejnil jejich odposlechy.