Evropský tisk má kauzu Rath za největší skandál od revoluce

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Média v sousedních zemích o kauze středočeského hejtmana Davida Ratha sice poměrně podrobně informují, ale příliš ji nekomentují. Označují ji ale za největší skandál v Česku od obnovení demokracie v roce 1989. Podle slovenského deníku Sme je Rathovo zatčení zásluhou nové generace soudců, státních zástupců a policistů. Polský rozhlas si všímá také Rathova tvrzení, že je obětí politického spiknutí, a jeho přirovnání k vězněné ukrajinské expremiérce Juliji Tymošenkové.

„Největší politický skandál v Česku od roku 1989 nabírá na obrátkách,“ komentoval slovenský list Pravda korupční aféru, kvůli které skončilo ve vazbě kromě Ratha i dalších sedm osob.

Deník Sme po propuknutí kauzy zase napsal, že Češi mohou mít po letech pocit, že jistí si už nemohou být ani vlivní a silní v politice. „Není to zásluha politiků, ale nové generace soudců, státních zástupců i některých policistů, pro které přestává platit odvěký seznam nedotknutelných,“ poznamenal list.

Politický supertalent s manýry Ramba

Německý tisk kauzu exhejtmana Davida Ratha zatím příliš nekomentuje. Výjimkou je dnešní Süddetsche Zeitung, podle něhož „úplatnost, osobní obohacování a protekcionismus při zadávání veřejných zakázek platí už dlouho za zlo politiky v Česku i v dalších postkomunistických zemích. Případ Rath ale tento problém potvrdil obzvlášť drasticky“. Deník Die Welt ho označil za největší korupční skandál v Česku od roku 1989.

Čtěte také:

Rath se přirovnává k Tymošenkové. Stal jsem se obětí léčky, říká

Rath se chce účastnit jednání sněmovny

Frankfurter Rundschau se zaměřil na samotnou osobu Ratha a charakterizoval ho jako „politický supertalent s manýry Ramba“. Poslanec ČSSD má podle něj „image politického bojového psa, který měl v parlamentu i v televizních debatách vždy připraven verbální samopal, aby všemi řečnickými prostředky zlikvidoval politické protivníky“.

Rakušané oceňují odvahu bezpečnostního aparátu

Rakouský liberální deník Der Standard dnes v souvislosti s Rathovým zatčením konstatuje, že Českem už několik dní otřásá „největší politický skandál od obnovení demokracie“.

Rath podle listu patří v Česku „k nejkontroverznějším politikům“, který sám vládním stranám často vytýkal korupci. Jako krajský hejtman prý „uplatňoval autoritářský styl vedení a rád se ukazoval na kulturních a sportovních akcích“. Deník také připomíná Rathovy slovní útoky na ministra financí Miroslava Kalouska i prezidenta Václava Klause.

David RathDavid Rath | E15

Čtenáři v diskusi pod článkem v internetové verzi deníku tvrdí, že v Rakousku by stíhání vysoce postaveného politika kvůli korupci nebylo možné. „Dvanáct let vězení, bravo. U nás by to bylo nemyslitelné,“ komentuje jeden čtenář s poukazem na trest, který Rathovi hrozí v případě usvědčení. Další čtenář na to navazuje povzdechem, proč „něco takového funguje v mladé české demokracii“, a v Rakousku nikoli.

Polský tisk probírá Rathem vyslovenou paralelu s Tymošenkovou

Polská média připomínají, že šlo o jednoho z nejvlivnějších levicových politiků. Zaujaly je okolností jeho zatčení: „Politik měl miliony v krabici“, napsal bulvární Super Express. „Politik obětí politického spiknutí?,“ ptá se v titulku k článku o Rathovi portál Polského rozhlasu v souvislosti s tím, že bývalý středočeský hejtman tvrdí, že byl zatčen na politickou objednávku a že se přirovnal k Tymošenkové.

Polská agentura PAP připomíná, že Česká republika podle organizace Transparency International má jedny z největších problémů s korupcí v Evropě.

V Rusku není zatčení vysoce postaveného politika či funkcionáře za úplatek žádná vzácnost, a tak případ Davida Ratha upoutal hlavně ruskojazyčná média působící v Česku.

Ale i web celostátní zpravodajské televize Rossija 24 a rozhlasové stanice Vesti.FM zaujala okolnost, že bývalý ministr schovával peníze v tajné skrýši pod podlahou a v krabici od bot. „Rath byl náramně udiven nálezem policie, podle svých slov předpokládal, že se v krabici skrývá láhev vína,“ podotkl. „V Česku také kradou!“ zdůraznil petrohradský server neva24.ru ve zprávě o Rathově zatčení.

Belgický tisk o Rathově kauze neinformuje, ačkoli je bývalý hejtman podezřelý mimo jiné z poškozování finančních zájmů EU.