Glosa Jany Havligerové: Populisté sobě

Zdroj: ČTK

Jeden z letitých politických sporů je, zdá se, vyřešen. Pět politických stran zastoupených ve sněmovně je odhodláno prosadit návrh ústavního zákona o celostátním referendu. Pro jsou hnutí ANO, ČSSD, Piráti, komunisté i SPD, a jelikož dohromady disponují 125 hlasy, o schválení ústavní normy v dolní komoře parlamentu se dá mluvit jako o jistotě.

Dokonce už vznikl i koncept jediného společného pozměňovacího návrhu. Ten by měl v podstatě sjednotit tři rozdílné poslanecké návrhy, které už zákonodárci propustili do druhého čtení. Jistě, než bude návrh vypracovaný parlamentní komisí vyladěn, musí se o něm neformálně jednat, a chvíli to potrvá. Třeba okamurovci spokojeni určitě nebudou.

Iniciátoři referenda by například museli sbírat potřebné podpisy občanů hned nadvakrát, hlasovat by se nesmělo o mezinárodních smlouvách. Ale i strana Svobody a přímé demokracie si nakonec nejspíš řekne – lepší něco nežli nic. Aby taky ne. Pokud bude referendum uzákoněno, pak vše další bude záležet jen na politické obratnosti a dobrém marketingu.