Glosa Jiřího Liebreicha: Prostředky zbytečného strachu

ilustrační

ilustrační Zdroj: ČTK, Reuters

ilustrační
2
Fotogalerie

Důvěryhodnost masmédií dlouhodobě klesá, jednu velkou moc ale mají stále. Nastolují témata, o kterých se bude mluvit -  a to v tom lepším případě, diskuse je ještě umírněnějším výstupem. Na rozdíl od šíření strachu skrze nafouknuté pseudoudálosti. Mediální a policejní postupy v tomto ohledu fungují dost kontraproduktivně, jak ukázal včerejší incident z Londýna. 

Sobotní mediální provoz rozvířila následující zpráva: před londýnským Přírodopisným muzeem najelo auto na chodník, zranilo přitom jedenáct chodců, žádného vážně. Jedna osoba byla zatčena. Toť vše, nic více, nic méně. Bohužel i takové nehody se stávají, v koloritu víceméně nekonečného přívalu informací ze všech koutů světa zdánlivě zapadnou. Zdánlivě. Realita?

Z předních míst nejen bulvárních internetových médií se díky dramaticky zabarveným titulkům čtenáři automaticky dozvědí, že mohlo jít o teroristický čin, neboť něco takového policie nevyloučila. Jistě, ihned po incidentu nelze definitivně vyloučit nic, v titulku ale svého efektu docílí byť jen náznak toho, že se Evropa stala terčem dalšího masakru.

Naráží na sebe logika fungování dvou různých institucí: zatímco policie pochopitelně volí opatrnický postup, terorismus pro jistotu nevylučuje a raději ještě evakuuje i tři přilehlá muzea, v médiích se právě z takové opatrnosti stane dramatický prvek, tedy zdroj návštěvnosti.

„Policie nevylučuje teroristický motiv, vyklízí další muzea“ už samo o sobě implikuje, že o běžnou nehodu nejde. Spojujícím prvkem jsou však obavy z teroristů, prevence a opatrnost se ovšem v konečném důsledku obrací proti společnosti, jež pojímá boj proti terorismu jako jedno z ústředních témat.

Teroristé pak už ani nemusejí připravovat akci velkého rozsahu, k získání si pozornosti médií a šíření strachu jim stačí stále „primitivnější“ prostředky – namísto použití ničivých trhavin, což je ale poměrně náročné k provedení, útočí auty, sekerami či noži. I to jim na zajištění vlastní „breaking news“ stačí. Teroristický stín se tak v konečném důsledku vznáší i nad obyčejnými autonehodami. 

Médii spoluvytvářená atmosféra strachu pak jen nahrává politickým extremistům snažícím se veřejnost přesvědčit i o takových absurditách, jako že se tisíce nelegálních migrantů s iPhony po kapsách na našem území bude odpalovat v hustě zalidněných oblastech - například ve frontách na máslo v akci.

Mimochodem, o den později policie řidiče zmiňovaného auta propustila a případ vyšetřuje jako dopravní nehodu.