Glosa Petra Peška: Premiér – ostřelovač ministrů

Premiér Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš. Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Zleva hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová, ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný (oba za ANO) na tiskové konferenci
Tisková konference ministra školství Roberta Plagy k úpravám maturitních, přijímacích a závěrečných zkoušek ve školním roce 2020/2021 (10. 3. 2021)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný na schůzi Sněmovny, která projednávala návrh na vyslovení souhlasu s prodloužením doby nouzového stavu.
4
Fotogalerie

Stát není firma a nedá se tak ani řídit, jak by Andrej Babiš rád. Jisté korporátní zvyklosti se ale dají používat i ve vládě. Například, že šéf nese plnou zodpovědnost za své podřízené a poskytuje jim podporu. A pokud jeho důvěru ztratí, tak je prostě napřímo odvolá.

Současný premiér ale na to jde oklikou. Ministrům posílá vytýkací dopisy, které pak unikají do médií. Během Velikonoc vyšlo najevo, že šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný už měl dostat minimálně čtvrtý. Andrej Babiš to považuje za normální, posílá je prý i dalším ministrům.

A když už jim nepíše, tak alespoň veřejné ostřeluje jejich plány. Například v neděli se ozvala konzultační skupina při ministerstvu školství proti výtkám, které premiér dal najevo vůči plánu na postupný návrat žáků do škol. Jednak se mu nelíbí, že se má vracet do škol a školek jen část dětí. A kritizoval i to, že by se otevírání či neotevírání škol mělo řídit podle situace v jednotlivých okresech.

Nebylo by samozřejmě nic špatného mít jiný názor. Podle konzultační skupiny ale byl Andrej Babiš při tom, když plán projednávala vládní rada pro zdravotní rizika. Celé to tedy spíš vypadá na mediální ostřelování ministra školství Roberta Plagy.

A skutečnost, že jak šéf resortu školství, tak ministr Blatný jsou nominanty premiérova hnutí ANO, je už jen pomyslnou třešničkou na dortu podivného fungování této vlády.

Na druhou stranu jsou chvíle, kdy Andrej Babiš jedná přímo a otevřeně. Třeba když národu oznamuje, kdy skončí nepopulární nouzový stav, jak to učinil v neděli…