Gregor Martin Papucsek: Orbánovo neutahování opasků

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: ctk

V Maďarsku převládá názor, že rok 2012 bude klíčový z hlediska osudu vlády Viktora Orbána. Opoziční analytici a komentátoři (neboť existují i tací, stejně jako provládní) už už vykreslují scénáře, že vypuknou rozsáhlé demonstrace, vládní strana se rozštěpí a Orbán padne nejpozději ve volbách v roce 2014.

Přinejmenším nyní to ovšem zní spíše jako zbožné přání, případně jako poměrně chabý pokus o vyvolání nejistoty a napětí. Ve skutečnosti se sice demonstrace připravují, ale buď je zakáže policie, anebo se nesejde ani tolik lidí, aby obklíčili parlament.

Osobité daně

Vládní strana Fidesz má za sebou stále podporu většiny voličů a Viktor Orbán drží opratě pevně ve svých rukou. Jen není jisté, zda v této šachové partii předvídá dost vlastních tahů a reakcí na ně. Je totiž možné, že tentokrát už se jeho politika nevyhne cejchu restrikce či utahování opasků. A této klasifikace se Orbán bojí jako čert svěcené vody.

Loňské volby Fidesz vyhrál s příslibem, že jeho hospodářská politika nebude používat restriktivní prostředky, tedy že „lid“ si nebude muset utahovat opasky. Stačí prý udržet na uzdě rozpočet a podnítit ekonomický růst. Vláda, která má v parlamentu víc než dvoutřetinovou většinu, řešila loni tyto problémy sérií osobitých „krizových“ daní uvalených především na banky, telekomunikační a energetické společnosti a na obchodní řetězce. Ale také „zestátněním“ soukromých penzijních fondů.

Dělba práce

Zmíněné sektory bez větších problémů přesunuly velkou část svých ztrát na klienty-obyvatele, kteří ovšem zatím nemohou tvrdit, že je o peníze obírá přímo vláda. Slovo „restrikce“ bylo tedy vymazáno z vládního slovníku, který se ovšem zároveň obohacuje o nové výrazy a slovní spojení. A tady je to nejnovější: „balík na záchranu země“.

Vytasil se s ním na začátku parlamentní politické sezony premiér Orbán, který ovšem kladl největší důraz na záchranu lidí s dluhy v devizách, zejména švýcarských francích: vykreslil plán na jednorázové splacení dluhu s pevně stanoveným kurzem 180 forintů za frank, přičemž tržní kurz se dnes pohybuje kolem 240 forintů. Vládní mluvčí, poslanci, ministři i premiér budou teď jistě toto téma hodnou chvíli přežvykovat zapomínajíce (nebo zamlčujíce), že se to týká přinejlepším 200 až 300 tisíc lidí.

Masy, tedy skutečně všichni, však mohou opravdu trpět v důsledku opatření, která si zřejmě vyžádá rozpočet na příští rok. Jeho návrh předložil veřejnosti v pátek 16. září v podvečer, tedy těsně před víkendem, ministr hospodářství György Matolcsy. Už tento fakt naznačuje, že nejde o dobré zprávy. Milé věci vždy přinášel sám předseda vlády na začátku týdne. Takže kdyby se mluvilo o restrikcích, jako že už se o nich nahlas mluví, bude to spojeno s ministrovým, nikoli s premiérovým jménem. To je normální dělba politické práce v Maďarsku.

Rekordní DPH

Zatím se i ministr snaží hrdinně popírat, že by šlo o utahování opasků, ovšem opozice už začala vehementní kampaň s tím, že poslední, tedy Matolcsyho balík je brutální.

Přidávají se i analytici z obou stran. Nemohou jinak. Až v důsledku daňových změn lidé zjistí, že se jim výrazně snížil příjem, a mezitím se zvyšování DPH na evropskou rekordní úroveň (z 25 na 27 procent) projeví v cenách zboží, bude už sotvakdo moci hovořit o „ochraně lidí“. Bude to velmi bolestivé neutahování opasků.

Autor je spolupracovníkem redakce