Jak v Bavorsku lídři G7 natáčejí planetární reklamu na holistickou politiku

Dnes už ikonická fotografie německé kancléřky Angely Merkelové a amerického prezidenta Baracka Obamy pořízená v Elmau na summitu G7 v roce 2015.

Dnes už ikonická fotografie německé kancléřky Angely Merkelové a amerického prezidenta Baracka Obamy pořízená v Elmau na summitu G7 v roce 2015. Zdroj: wikimedia.org

Ze summitu G7
Ze summitu G7
Protesty proti summitu G7
4
Fotogalerie

Nejbohatší část světa přesídlila na tři dny do Bavorska. Je to takové malé déjà vu. Bavorský zámek Elmau pod Alpami byl už jednou hostitelem summitu lídrů zemí G7. Německé vládě tehdy nešéfoval kancléř Olaf Scholz, nýbrž legendární kancléřka Angela Merkelová. Z Elmau v roce 2015 vyletěla do světa dnes již ikonická fotografie lavice, na níž sedí velmi uvolněný americký prezident Barack Obama s rukama doširoka rozhozenýma přes opěrku a před ním na pozadí alpského panoramatu obdobně gestikuluje kancléřka Merkelová v růžovém kabátku.

Gesto rozpažených rukou naznačuje nejen záběr skupiny nejbohatších zemí světa G7, ale také možnosti, které má. Slavná Obamova lavička se stala turistickým magnetem, lidé se na ní fotí, snad aby se dotkli přítomnosti významných politiků a zažili nepřímo alespoň na chvíli, jaké to je řídit svět a rozhodovat o obrovských přesunech peněz a prioritách světové politiky.

Demonstranti na dovolené

Neformálnost představení na G7 pokračuje letos různě. Lídři G7, které doplňuje předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, chodí většinou v rozhalence, bez kravaty, ovšem stále v saku, košili a v kalhotách. A to i při teplotě blížící se třiceti stupňům.

Záběry Olafa Scholze, který vyráží na krátkou procházku k říčce s britským premiérem Borisem Johnsonem, jsou nakonec velmi legrační. Připomínají starou, i když barevnou grotesku, která se snaží přesvědčit diváky o autenticitě dění, přestože všichni na první pohled vidí, jak je vše někdy více, někdy méně roztomile hrané.

Lídři G7 se většinou scházejí na odlehlých místech, v přírodních letoviscích, daleko od rušných měst. Není to jen kvůli tomu, že právě tam se nejlépe odpočívá, lidé se uvolní a myslí trochu jinak než v hypermoderním městě.

Pobyt světových lídrů v odlehlých rekreačních rezortech má i bezpečnostní důvod. Od chvíle, kdy se summity G7 staly pravidelným místem setkání odpůrců globalizace, je snadnější zajistit klid a bezpečí tam, kam se dostane co nejméně lidí.

Letošní summit přilákal na místo nedaleko zámku, kde setkání probíhá, jen několik set demonstrantů. Ve sto kilometrů vzdálené bavorské metropoli Mnichově demonstrovaly jen asi čtyři tisíce lidí, ačkoli se čekalo až dvacet tisíc protestujících. Buď už globální síla G7 není taková, jak se zdálo, nebo jen odpůrci globalizační politiky bohaté části Západu využili pěkného počasí k příjemnějším aktivitám.

Náklady rostou

O to zajímavější je pohled do nákladů sum­mitu, které se v Elmau šplhají k neskutečným výšinám. Zmiňovaná akce s Angelou Merkelovou v roce 2015 vyšla na 135 milionů eur, zhruba 3,34 miliardy korun. Z toho více než dva miliony stál podle německých médií plot, který odděloval demonstranty od světových lídrů.

Letošní summit je podle dostupných informací ještě dražší, německá veřejnoprávní televize s odvoláním na ministerské zdroje uvádí 166 milionů eur. Z toho 147 milionů eur stojí mimořádné nasazení policejních útvarů po celém Německu, což se mimo jiné projevuje i v namátkových kontrolách na hranicích.

Takový pohodový pobyt v příjemném prostředí stojí až čtyřicetinásobně více než pořádání různých světových konferencí. Nejbohatší státy světa tím dost relativizují významnou část své společné agendy, kterou tvoří investice na pomoc chudým zemím po celém světě. Všechno by šlo asi snadněji, kdyby se začalo šetřit na zbytečném „summitovém luxusu“.

Příklady by tu byly, například ve francouzském přímořském středisku Biarritz na břehu Biskajského zálivu. Summit sice udělal z městečka u Atlantiku nedobytnou pevnost, oficiální údaje ale uvádějí, že náklady na pořádání akce dosáhly „pouhých“ 36 milionů eur, zhruba čtyřikrát méně než teď v Německu.

Politika se dělá jinde

Summit G7 je přitom považován za akci spíše společenskou než politickou. Většina opatření – včetně oněch 600 miliard dolarů na Partnerství pro světovou infrastrukturu a investice, která má být protiváhou čínského investičního výsadku v chudších zemích světa, zejména pak v Africe – je dohodnuta dávno dopředu.

Na summitu se už obvykle nic konkrétního nedomlouvá a jednotlivé nové dohody se v prostředí přírodní scenerie pouze zveřejní. Proto se v Německu také tak často kritizuje, že summit G7 se dělá jen kvůli fotografiím ve stylu Obamovy lavičky, jež jako reklama na politiku obletí svět, ačkoli politika se dělá jinak a někde úplně jinde.

Ale, upřímně řečeno, zaplaťpánbůh za ty fotky. Jen díky nim si řada lidí ve vteřině uvědomí, že politika má dnes vždy primárně globální souvislosti, bez nichž se lokální změny jen tak neodehrají. Stovky milionů za planetární reklamu na holistickou politiku nakonec možná zase tak úplně vyhozené nejsou. Pokud se politika skutečně celkovou stává, samozřejmě.

Autor je spolupracovník redakce

Video placeholde
České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata? • Videohub