Jakub Brukner: Propad libry jde na vrub algoritmům

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Dle zdrojů a dat z agentury Bloomberg stačily dvě minuty chaosu během obchodování v Asii na to, aby se britská libra vůči americkému dolaru propadla až na svá jednatřicetiletá minima. Obchodníci z propadu obviňují především algoritmicky fungující programy, které spustily vlnu prodejních příkazů a libru tak na krátko vytlačily o 6 procent níže oproti čtvrtečnímu závěrečnému kurzu k dolaru. Libra se na takto nízkých úrovních nacházela naposled v roce 1985.

Rozsah, a hlavně rychlost propadu naznačují, že zvýšená volatilita bude na forexových trzích přítomna zřejmě stále častěji, jelikož objem obchodů v čase klesá, a naopak podíl obchodníků využívajících algoritmy narůstá. V tomto roce se podobný scénář náhlého zhroucení kurzu objevil u jihoafrického randu a novozélandského dolaru. Bank of England se už v pátek nechala slyšet, že hodlá prošetřit příčiny tohoto výkyvu.

Vyjádření francouzského prezidenta Hollanda, že Británie musí nést odpovědnost a následky za své rozhodnutí o opuštění EU, mohlo posloužit spouštěč. Hedgeové fondy zpravidla reagují rychle a svým jednáním tak možná způsobily řetězovou reakci, když za nízké likvidity agresivně prodávaly libru proti dolaru, což pravděpodobně spustilo sérii automatických stop pokynů.

Od červnového referenda libra ztratila přes 16 procent a vede si tak nejhůře mezi světovými měnami. Negativně dál působí plánované zvyšování sazeb v USA i slabá příchozí data z britského průmyslu.

Autor je analytikem Patria Finance