Jan Šumbera: Brexit jako bláhová sázka

Dopravní špička na londýnské Oxford Street

Dopravní špička na londýnské Oxford Street Zdroj: Stepan Bruner, E15

A zase ta Británie! Třetí velké referendum za poslední tři roky, třetí překvapivý výsledek. Zdá se, že ostrovní ekonomika má patent na šokující zvraty. Na vině však spíše než odvěká shakespearovská touha po dramatu bude chabá vypovídací schopnost předběžných průzkumů.

Když se přede dvěma lety schylovalo ke skotskému referendu o nezávislosti, sympatizantů rychle přibývalo. Těsně před volbami měli podle průzkumů dokonce převyšovat počet odpůrců. O to překvapivější byla poměrně jasná volba setrvat uvnitř britského celku (55 procent hlasujících).

Loni se odhady hrubě mýlily s britskými parlamentními volbami. Jen pár dní před hlasováním průzkumy slibovaly těsnou bitvu mezi labouristy a konzervativci. Ostatně odhadované zisky křesel v parlamentu se pro obě strany lišily o pouhopouhé jednotky. Výsledek? Rozdíl takřka osmdesát křesel.

Referendum o brexitu tak do třetice potvrzuje, jak náročná může disciplína předpovídání být. Zejména pak v ekonomickém prostředí plném nástrah. Srovnávací data neexistují, vytváření demograficky odpovídajících dotazníků je nákladnou záležitostí a lidské chování je proměnlivé. Sázet s předběžnými průzkumy v ruce na výsledek rizikové události je tak vše, jenom ne investiční rozhodnutí.

Autor je analytikem Patria Finance