Jan Žižka: Trojice dravců krouží nad Českem

Temelín

Temelín Zdroj: Kloaz E15

Někdo by to nazval soustem pro dravce z řad velmocí. Jiný by mluvil třeba o atraktivní nevěstě. Díky malé obci Temelín na jihu země dnes každopádně Česko přitahuje pozornost takových veličin světové politiky, jako jsou Dmitrij Medveděv, Barack Obama či Nicolas Sarkozy.

Snílek, který by vycházel pouze z oficiálních kritérií společnosti ČEZ pro výběr dodavatele dostavby temelínské jaderné elektrárny, by jen nechápavě kroutil hlavou. O světové politice a prezidentech USA, Francie či Ruska není v zadávací dokumentaci ani slovo. Proč se tedy ti tři mocní pánové tak vzrušují?

Realisté samozřejmě vědí, že geopolitika se prolíná do nejrůznějších sfér. A když k tomu připočteme velký balík peněz, o který v Temelíně jde, nemůže zájem velmocí nikoho udivit. Výstavba dalších dvou reaktorů podle všeho přijde na více než 200 miliard korun. Češi by se mohli radovat – jsme teď centrem pozornosti.

Ta euforie ale může do dvou let vyprchat. I lidé v blízkosti premiéra Petra Nečase dobře vědí, že v temelínském tendru bude nutné minimálně dvě velmoci odmítnout. Z diplomatického hlediska to nijak komfortní situace nebude. Bylo by divné, kdyby se tím na příslušných místech v Praze už teď někdo nezabýval. A pokud se tím zabývá, určitě bere v potaz i další otázku – co ještě můžeme zbylým velmocím nabídnout?

Leckdo si vzpomene, že mocní dravci nad Českem kroužili i v době, kdy se v Praze rozhodovalo, zda si pořídíme stíhačky. A během pár let nás čeká podobné rozhodování – zhruba ve stejné době jako o dostavbě Temelína. Jaderná energetika a stíhací letectvo mají společnou i další věc – v obou případech si silně konkurují Američané s Francouzi. Jistě, Češi si mohou ponechat švédské gripeny a případná francouzská nabídka stíhaček by asi byla příliš drahá. Naopak v Temelíně mohou Francouzi překvapit. Potřebujeme mocného spojence, který nám v EU pomůže s prosazováním jádra proti skeptickému Německu.

Kdyby chtěla některá sázková kancelář vyhlásit sázky na obě zakázky, možnost, že se Američané rozejdou s Francouzi smírně, by určitě nesmyslná nebyla. A co Rusové? Jedna sázková kancelář je v Temelíně favorizuje. Když už se ale zabýváme geopolitikou, otázka zní – mohou mít opravdu šanci proti klíčovým spojencům Česka v NATO a EU?

České firmy mají velký zájem o spolupráci s Ruskem, a tak i Praha zřejmě bude chtít Moskvě něco nabídnout. Třeba by nemusela bránit Gazpromu, kdyby chtěl opravdu koupit od RWE české plynovody. Mají ale Rusové opravdu zájem? A uspokojilo by je to vůbec? Otázek tu zatím zůstává samozřejmě spousta. Prioritou musí být české národní zájmy, ale kroužení tří dravců nad Českem ignorovat nelze.