Jana Havligerová: Čas dobře hlasujících robotů vypršel

Premiér Petr Nečas hovoří s Karolínou Peake

Premiér Petr Nečas hovoří s Karolínou Peake Zdroj: ctk

Nečasův kabinet znovu získal důvěru a velká přetahovaná právě začíná. Ne, to není omyl. Odchod Karolíny Peake a jejích sympatizantů z Věcí veřejných, plus zisk dalších třech hlasů véčkařů, to ještě žádné přetahování nebylo. Tahanice o každý jeden hlas při všech důležitých hlasováních ve sněmovně premiéra teprve čeká.

Jak úporné bude takové přemlouvání, se nejspíš dozvíme už tento týden; ve středu pokračuje schůze dolní komory parlamentu. Tak se podívejme na rozložení sil. Pod drobnohledem se dobře vyhlížející číslice 105 vládní většiny nadobro rozpadá.

Například poslanec Otto Chaloupka. Zůstává ve Věcech veřejných, i když důvěru vládě dal. Ovšem nikoli stoprocentní. Vymiňuje si, že v případě jednotlivých norem se bude řídit vlastním svědomím. Jak to bude vypadat konkrétně, už dal také najevo – určitě nepodpoří církevní restituce.

Podobně uvažují i Milan Šťovíček a Miroslav Petráň, tedy zbytek tria, které zůstává ve Věcech veřejných, a tak trochu je i s vládou. Jejich příklad je nejspíš nakažlivý. Že má problém s odškodněním církví v navržené podobě, dala najevo už i Dagmar Navrátilová, bývalá véčkařka, dnes skalní členka platformy Karolíny Peake.

ODS, TOP 09 a „peakovci“ dají dohromady pouhých sto hlasů. Vláda tak bude mít problém nejen s církevními restitucemi, ale i dalšími klíčovými normami. Věci veřejné nebyly spokojené ani s konečným zněním důchodové reformy, ani se zvyšováním sazeb daně z přidané hodnoty.

Příslib, že právě tyto zákony véčkaři ve sněmovně podpoří, ODS a TOP 09 původně dostaly jen pod bičem koaliční smlouvy. Nechuť k nim zůstává, hlasování podle vlastního svědomí je nasnadě. Pohodlná doba, kdy 118 poslanců vládní koalice zvedalo ruce jako dobře fungující roboti, zkrátka skončila.

Po úspěšném hlasování o důvěře se někteří občanští demokraté nechali slyšet, že teď přišel čas na to opravit reformy. Rozuměj, odstranit kompromisy, které ODS a TOP 09 musely udělat kvůli bývalému koaličnímu spojenci, Věcem veřejným.

Krásná představa, třeba navržená reforma penzí by si to docela určitě zasloužila. Jenže rčení „věř a víra tvá tě uzdraví“ v politice neplatí. Zůstane jen u zbožného přání. A to bude zhoubně působit na atmosféru uvnitř ODS. Premiérova pozice bude do budoucna obtížnější v čele vlády i vlastní strany.

V průběhu nejnovější vládní krize Petr Nečas důrazně prohlašoval, že nepřistoupí na žádnou postupnou agonii vlády zmítající se v závislosti na tom, jak se vyspí jeden či dva poslanci. Přímo agonie to v dalších dnech a týdnech být nemusí. Ale na to, jak se vyspí jeden, dva či tři poslanci, si ovšem vládnoucí strany, respektive vůdci ODS, Top 09 a Starostů i Karolína Peake, budou muset dávat zatraceně dobrý pozor.