Jana Havligerová: Poslanci vyrážejí do cílové oranice

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Katerina Sulova

Čeští zákonodárci, hlavně ti, kteří patří k vládní koalici, nastupují do finálové části politické sezony. Nebude to vůbec hladká trať. Poslanci poběží přes drsnou oranici, za lesíkem se dají očekávat fauly a nedá se vyloučit, že někteří aktéři budou během závodu vyhozeni ze sedla.

Bojovat nebudou ani tak s časem, ten je předem vymezen legislativními termíny, jako spíše sami se sebou. S nadsázkou lze říci, že co člen politické strany, ať už ODS, TOP 09 či Věcí veřejných, to jiný názor na předlohy zákonů, které má Poslanecká sněmovna na programu.

Řeč není ani zdaleka jen o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Že se plán hospodaření státu bude muset nejpozději na jaře stejně z gruntu předělat, už ostatně na plná ústa připustili jak ministr financí, tak předseda vlády. Předloha se schodkem 105 miliard korun, i když ji bude nutné schválit, je už dnes spíše jen teoretickým vodítkem. Krizové plány, přesněji řečeno další škrty výdajů a zvyšování daní, se teprve začínají rodit. Kolem schvalování návrhu rozpočtu, který už ve sněmovně leží, bude určitě spousta řečí. Nebezpečí pro něj však tentokrát opravdu nepředstavují poslanci. Hlavní hrozba pro rozpočet leží za hranicemi země, vážně či ještě hůř ho může ohrozit vývoj v eurozóně.

O nic lépe na tom ale nejsou ani další stěžejní normy, které země potřebuje stejně nutně jako rozpočet. Třeba zákon o veřejných zakázkách. Bouři v koalici vyvolal pozměňovací návrh, s nímž přišli TOP 09 a Starostové. Podle něj by vlastnickou strukturu, tedy majitele, musely odkrýt nejen firmy, které se o práci od státu ucházejí, ale i jejich subdodavatelé.

To je ale proti srsti jak véčkařům, tak ODS. A kuloáry už se šíří řeči, že tenhle vcelku logický požadavek má jediný cíl – torpédovat přijetí normy. Protikorupční zákon z dílny véčkařského ministerstva pro místní rozvoj se tak nakonec může pro koalici stát větší zatěžkávací zkouškou než tolik skloňovaný rozpočet. TOP 09 si už kvůli této normě na premiéru Nečasovi vynutila schůzku špiček koalice. A to ještě vládní většinu čeká hned na začátku listopadu debata o stravenkách. Průzkumy jednoznačně říkají, že je Češi, Moravané i Slezané milují. Život bez stravenek si neumí představit třiadevadesát procent z nich.

Ministr financí ovšem ano. Trvá na tom, že pokud stravenky zůstanou, musí z návrhu daňové novely zmizet zaměstnanecký paušál. Ministerstvo ovšem daňovou reformu sepsalo tak, že daňového paušálu budou všichni platit vyšší daně. Zapeklitá záležitost, zdaleka ne jediná.

Do prosince, kdy třetím čtením návrhu státního rozpočtu letošní politická sezona vyvrcholí, se s poslanci nudit nebudeme.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.