Jana Havligerová: Sobotka riskuje, zisk je nejistý

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Do českých a moravských schránek putuje téměř 23 tisíc obálek obsahujících tři otázky vnitrostranického referenda ČSSD. Prázdninová bojovka, jejíž výsledek nás nemusí zajímat, řeknou si možná lidé stojící mimo sociální demokracii. To je ovšem omyl.

Odpověď minimálně na jeden z dotazů by mohla podstatně ovlivnit politickou scénu. A případný krach celého referenda může podrazit nohy celé koaliční vládě. Nezdar by totiž vážně oslabil pozici Bohuslava Sobotky v čele socialistů. Ti se příští rok v březnu opět sejdou na volebním sjezdu a Sobotkovým odpůrcům by selhání „snahy o posílení demokracie uvnitř ČSSD“, jak centrála plebiscit pojmenovala, dalo do ruky pěkně pružnou hůl.

Co nás rozhodně musí zajímat, je odpověď účastníků referenda na otázku, zda mají o složení volebních kandidátek namísto Lidového domu rozhodovat sami členové v příslušném volebním obvodu. Jako princip to samozřejmě zní libě. Snaha povzbudit zájem řadových socialistů o dění ve straně ovšem zdaleka nemusí přinést kýžený výsledek, naopak může vést k hodně špatným koncům. Zejména k posílení velrybářství, klientelismu a kmotrů.

Není tajemstvím, že nebezpečí účelových náborů a stěhování členů dřímá v každé straně. Mnohokrát už se probudilo a ozvalo tak silně, že nekalé praktiky nešlo přehlédnout. Pokud jde přímo o sociální demokracii, stačí připomenout Ústecký kraj. Tam ČSSD s každými volbami dál a dál ztrácí voliče. V loňských parlamentních volbách ztráta činila skoro devatenáct procent. Bezpochyby se na tom podepsaly tamní problémy a kauzy. Případné oživení a rozšíření „ústeckého modelu“ by jen posílilo sestupnou trajektorii voličské přízně, na níž se ČSSD momentálně pohybuje. Jak to může končit, demonstruje ODS. Pád další tradiční politické strany by pak pravděpodobně jen uvolnil cestu do politiky pro další nová populistická uskupení.

Aby vnitrostranické referendum platilo, musí v něm hlasovat pětadvacet procent členů ČSSD. Lidí, kteří s ním vnitřně nesouhlasí, je přitom větší než malé množství. Otevřeně se proti postavil například významný poslanec Jeroným Tejc, který se poté, co se jihomoravský hejtman Michal Hašek vlastní pílí zkompromitoval, neformálně chopil vedení Sobotkových odpůrců. Ti přitom budou na výsledek referenda čekat stejně napjatě jako sám jejich předseda.
Původně měl plebiscit Sobotku posílit. Šéf strany ho prosazoval bezprostředně po lánském puči, v době, kdy se za něj členská základna postavila. Tehdy jeho konání neprošlo, dnes už předseda riskuje prohru. Domyšleno do konce, významné posílení zemanovců uvnitř ČSSD ve chvíli, kdy prezident tak dojemně souzní s Andrejem Babišem, by patřičně poznamenalo koaliční vládnutí. I když by nemuselo znamenat hned výměnu premiéra, kartami by zamíchalo vydatně.