Jana Havligerová: Tajemná strategie české pravice

Petr Nečas, ODS

Petr Nečas, ODS Zdroj: ctk

Pravice se chová, jako kdyby byla slepá a hluchá. Utápí se ve vzájemných sporech, vyhlašuje si bratrovražedné války jako třeba v případě sociálních karet. Nevidí anebo nechce vidět, že levici s vidinou nejen prostého volebního vítězství, ale i možné ústavní většiny přibývá sebevědomí. Nevnímá ani, že na politické pole aktivně vstoupil sebevědomý prezident. Vládní koalice jako by změnu ovzduší nechápala a dál se věnuje vyřizování vlastních účtů. Vypadá to, že ztratila pud sebezáchovy.

Do řádných voleb v květnu 2014 je sice relativně málo času na to, aby kabinet prosadil příliš klíčových změn, ale je to až příliš dlouhá doba na to, aby se choval jako udržovací úřednická, a ještě navíc rozhádaná vláda. Přesto si koalice zřejmě zvolila druhou variantu. Na schválení přitom stále čekají závažné normy. Finanční ústava, nový občanský zákoník, trosky daňové reformy. Ani na jednom z bodů v koalici nepanuje shoda. Politické špičky to ignorují, jejich schůzky, jimž se říká „jednání ve formátu K9“, se nekonají. Užší vedení ODS i TOP 09 si místo toho chystají jakési agendy či podobné dokumenty, jimiž by své politické partnery ubili. Nevyhlášená předvolební kampaň začala. A stupňuje se, jako by parlamentní volby byly za dveřmi.

Možná také za dveřmi opravdu jsou, jen to nám, prostým pozorovatelům, ještě zcela nedochází. Předsednictvo TOP 09 včera doporučilo ministryni práce a sociálních věcí, aby vládě předložila takový návrh na korekci sKaret, který bude důsledně respektovat prosincovou dohodu uzavřenou mezi ní, premiérem a šéfem České spořitelny. Stručně řečeno úpravu, která kartu zachová. Navzdory jasně formulovanému přání předsedy vlády, že si přeje definitivní konec projektu. Pokud je to vyhlášení války, a že to tak vypadá, její konec opravdu nelze dohlédnout.

Koalice ale není v situaci, kdy by si mohla dovolit vleklou vládní krizi. Jedině že by chtěla rozšířit pole působnosti pro hlavu státu. Je více než jisté, že prezident by se takové šance s chutí chopil. Stačí se podívat, s jakým gustem Miloš Zeman hraje s Karlem Schwarzenbergem partii o obsazení postů českých ambasadorů. Do řešení vládní krize by se docela jistě pustil s nemenší vervou. Podobně jako u jmenování velvyslanců ani v otázce pravidel výběru premiéra není česká ústava nikterak explicitní. Záleží na tom, kdo příslušné články interpretuje.

Možná ale jen strategii vládních stran dostatečně nechápeme. Třeba vychází ze stejné studie, jakou se kabinet řídí při propagaci druhého pilíře důchodové reformy. Ta je zkrátka postavená na tom, že lidé se stejně rozhodují na poslední chvíli, tak proč spěchat s vysvětlováním. Viděno touto logikou vláda vzkazuje: Holenkové, ještě něco uvidíte.

Pavel Blažek: ODS by měl dál vést Nečas, nemá zvrácené ego