Jaromír Gec: I holubičí politika může skončit růstem sazeb

Prezident Miloš Zeman jmenoval nového guvernéra České národní banky Aleše Michla

Prezident Miloš Zeman jmenoval nového guvernéra České národní banky Aleše Michla Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Prezident jmenoval Michla do roku 2028
Česká národní banka
3
Fotogalerie

Minulou středu jmenoval prezident s účinností od prvního července novým guvernérem ČNB Aleše Michla. Ten nepodporuje růst úrokových sazeb a patrně ani devizové intervence na posílení koruny. Současná inflace je podle něho většinově importovaná a souvisí s problémy na straně nabídky. Momentálně je v sedmičlenné bankovní radě spolu s Oldřichem Dědkem v menšině. Do prvního července však bude třeba obsadit v bankovní radě další tři místa, což ponechává holubičímu křídlu značný prostor pro získání většiny.

Trhy možný posun k opatrnější měnové politice sledují s výraznými obavami. Tuzemská inflace totiž v meziročním vyjádření dál zrychluje (v dubnu dosáhla 14,2 procenta), přičemž svižně ceny nadále rostou i meziměsíčně. Nákladové faktory sice k současné inflaci viditelně přispívají. Celkově je však domácí inflační prostředí široce založené a nepochybně podpořené i silnou poptávkou pramenící z přehřátého trhu práce a vysokých úspor domácností z dob pandemie. Dlouhodobá inflační očekávání navíc podle průzkumu ČNB u nefinančních podniků skokově rostou. V tříletém horizontu v březnu dosahovala téměř šesti procent!

Současné inflační prostředí by tak v červnu i dalších měsících volalo po dalším nárůstu sazeb, který by zhruba korespondoval se základním scénářem nové prognózy ČNB, kde dvoutýdenní repo sazba vrcholí blízko osmi procent v letošním druhém a třetím čtvrtletí. V případě dodatečných proinflačních překvapení se může stát, že trhy nakonec bez ohledu na aktuální komunikaci nového vedení ČNB zacení do tržních úrokových sazeb jejich nouzový nárůst skrze rizikovou prémii.

Pokus situaci „vysedět“ tedy může nakonec stejně vyústit v nutnost reagovat, a to dokonce v ještě větší míře. Bránit korunu v černém scénáři s odkotvenými inflačními očekáváními a holubičí rétorikou většiny členů bankovní rady by totiž nakonec nemuselo být udržitelné ani s výraznými devizovými rezervami, kterými ČNB disponuje. Navíc není jisté, zda vůbec bude chtít ČNB pod novým vedením na devizovém trhu intervenovat.

Autor je ekonom Komerční banky

Špatné zprávy pro Česko. Inflační šok není u konce, varuje ekonom. Zdraží potraviny i služby

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený