Komentář Bohumila Doležala: Rok vlka s tenkým hláskem

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka Zdroj: čtk

Bohumil Doležal
Andrej Babiš
Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Jiří Zimola
Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc hovoří 22. července v Lánech po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.
7
Fotogalerie

Jakákoli prognostika je ošemetný terén. Pokusím se o cosi jako „prognostiku bez pověr a iluzí“.

Na vnitropolitické scéně nás čekají dvoje volby: na podzim ty do sněmovny, v lednu 2018 bude finále volby prezidentské. Větší pozornost poutá prezidentská volba. Podle vžitého pojetí je u nás prezident víc než pouhý politik, totiž Myslitel a vůdce národa.

Jeho volba je akt nepolitické politiky. Národ si volí svého Zlatého slavíka. Faktická možnost každého účastníka ovlivnit výsledek je i proto menší než u rutinních, šedých, politických voleb. „Občanská společnost“ (iniciativy a osobnosti spojené s odkazem Václava Havla) na prezidentskou volbu klade velký důraz a snaží se ji provádět jaksi předem.

Tím odvádí pozornost od voleb do sněmovny. Přitom je skutečná politická váha prezidenta poměrně malá. Může účinně házet klacky pod nohy vládě, což všichni čeští prezidenti s chutí dělali. Má příležitost dělat tu a tam ostudu, ale možnost politicky tvořit je malá. Takže realisticky vzato nový prezident může být ještě o trochu horší než ten současný nebo snad o trochu lepší, ale víc se čekat nedá.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny je víc prostoru pro změnu. Co vlastně může letos vyrůst z rozvalin polistopadové demokracie? V posledních měsících se zoufale a z posledních sil bránila útoku Babišových nových pořádků a jejich policejních spojenců. Nově se bojuje i o veřejnoprávní média (novela mediálních zákonů).

Kulisou je příznivá hospodářská situace. Vlk si zaprášil tlapy moukou, vykloktal žejdlík smetany a zpívá voličským kůzlátkům tenkým hláskem. Preference mu docela rostou. ČSSD se rozhodla, že svou předvolební kampaň postaví na osvědčeném boji s pravicí. Pravicí teď má být pan Babiš. Chtějí s ním zatočit jako s ODS a TOP 09 v roce 2013.

Tenkrát ČSSD pro pana Babiše vyhrála volby, dnes proti němu zůstane sama, když nepočítáme komunisty, o něž není co stát. Pokud strana volby prohraje, dojde na střídání stráží a do čela ČSSD proměněné v jednoho ze sedmi Babišových trpaslíků nastoupí místo pana Sobotky pánové Tejc se Zimolou. Mezi trpaslíky si pak bude moci pan Babiš vybírat koaličního partnera. Bude docela tlačenice. Důležité jsou dvě věci: podaří se v parlamentu udržet jednu dvě strany zastupující polistopadový demokratický režim?

V Rusku se to po Putinově nástupu nepovedlo. A podaří se udržet pár nezávislých internetových médií? Ta i v Rusku snad ještě jsou. Další otázka zní: podaří se udržet alespoň něco nezávislosti pro soudní moc? (Vnitro a policii pan Babiš bez problémů ovládne.)

Existuje samozřejmě i optimistická varianta: zázrak. Nedělám si legraci, dějí se, jeden nás přece potkal v roce 1989. Tím jsme bohužel svůj příděl zázraků zřejmě na dlouho vyčerpali. Nejde mi o škarohlídství, jen o realismus. Nic není ztraceno, pro slušné lidi bude pořád dost práce. Jen to budou mít o něco těžší.