Komentář Heleny Horské: Měnová politika aneb Kdo si počká, ten se dočká

ČNB

ČNB Zdroj: Profimedia.cz

Česká národní banka na svém květnovém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Nic jiného ani nikdo nečekal. A to i přesto, že to bylo první „velké“ čtvrtletní zasedání s makroekonomickou prognózou, které v novém cyklu zpřísňování měnové politiky nepřineslo změnu sazeb. Inflace se navzdory vysátému trhu práce a vyšroubovaným cenám nemovitostí nevzdouvá a stále uvolněná měnová politika Evropské centrální banky krotí ambice českých centrálních bankéřů zvyšovat sazby.

Velkou pozornost na sebe právem strhla informace, že jeden ze sedmi členů bankovní rady hlasoval pro zvýšení základní úrokové sazby na jedno procento. Tento sólo hlas potěšil korunu, která ve čtvrtek odpoledne posílila. Argumenty osamělého hlasu pro vyšší sazby se shodují s našimi: vrcholící hospodářský cyklus české ekonomiky a našponovaný trh nemovitostí, který volá po vyšších úrokových sazbách. Zbytek bankovní rady má jiný názor. Zatím.

Ačkoli prognóza ČNB je v pohledu na letošní růst české ekonomiky jedna z nejoptimističtějších (3,9 procenta versus 3,5 procenta jako očekávání trhu dle průzkumu agentury Bloomberg), inflace by měla v průběhu dalších 18 měsíců zůstat pod dvouprocentním cílem. Centrální bankéři ale vnímají, že v ekonomice se hromadí inflační tlaky. Jen ještě nejsou vidět v číslech o inflaci.

Podle vyjádření guvernéra Jiřího Rusnoka by další zvýšení úrokových sazeb mělo přijít na přelomu roku nebo v průběhu letošního čtvrtého čtvrtletí a následovat mají další tři v roce 2019. Podle našeho názoru k růstu sazeb dojde dříve, možná již v srpnu a listopadu. Další dvě zvýšení pak očekáváme v roce 2019. Důvodem je vývoj kurzu koruny. Podle naší prognózy koruna nebude posilovat tak rychle, jak ČNB předpovídá. Na konci roku bychom podle centrální banky mohli nakupovat eura za méně než 24,50.

Podle našeho názoru bude ale euro o 20 až 30 haléřů dražší. To podle palcového pravidla české měnové politiky – o procento (tedy asi o 25 haléřů) slabší koruna vyžaduje o čtvrt procentního bodu vyšší základní sazbu – vytváří prostor pro včasnější růst sazeb.

Jednoduše řešeno, nebude-li koruna posilovat tak rychle, jak prognóza ČNB očekává, bankovní rada ještě ráda využije příležitosti a zvedne sazby dříve. Úrokové sazby a kurz koruny jsou totiž spojené nádoby. Když koruna nebude posilovat nebo bude posilovat pomaleji, úrokové sazby půjdou rychleji nahoru. Vyžaduje to trpělivost, ale kdo si počká, ten se dočká. I vyšších úrokových sazeb.

Autorka je hlavní ekonomkou Raiffeisenbank