Komentář Jany Havligerové: Babiš sedí pevně v sedle

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Blesk:Karel Kopáč

Andrej Babiš má své jisté. Je pravda, že po jasném vítězství v parlamentních volbách zatím nedokázal sestavit vládu. Nicméně víra jeho voličů, že je mužem na správném místě, zůstává pevná. Nejnovější volební model společnosti Kantar TNS dokládá, že případné volby by vyhrálo hnutí ANO s 29,5 procenta hlasů.

Po dlouhých šesti měsících politických kotrmelců, jichž jsme byli svědky, není patrný žádný razantní pokles preferencí. Poslední číslo z průzkumu je zhruba stejné jako reálný výsledek hnutí v loňských volbách. Navíc je ještě podepřeno tím, že samotnému předsedovi hnutí ANO důvěřuje bezmála čtyřicet procent lidí. Podle voličů hnutí Babiš vládu prostě sestaví.

Zdůvodňovat takovou podporu jen neutuchající slepou vírou v silného vůdce by bylo poněkud pochybné. Babišovi mimořádně nahrávají příznivé okolnosti. Především je to silná, rostoucí ekonomika. Hnutí ANO velká část populace považuje za záruku dalšího rozvoje českého hospodářství. To ukázal jen o necelý měsíc starší březnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění při Akademii věd. Výzkumníci se zabývali image jednotlivých politických formací. V něm Babišovo hnutí obstálo zdaleka nejlépe, právě pokud jde o ekonomické záležitosti.

Podle CVVM si například velká část veřejnosti myslí, že anoisté se lépe než konkurenční strany starají o rozvoj podnikatelské sféry a střední vrstvy. Tohle mínění neovlivnila ani soustředěná kritika zavedení EET. A pokud jde třeba o rozpočtové hospodaření? Na otázku, kdo se dobře stará o veřejné finance, zmiňovalo 57 procent odpovědí právě hnutí ANO, druhou ČSSD považuje za zdatného hlídače státní kasy jen 24 procent dotázaných.

Stručně řečeno Babiš a ANO, respektive jejich marketingoví experti, dokázali lidi umluvit, že všechno dobré z uplynulého volebního období pochází od Andreje Babiše. Tohle přesvědčení předseda hnutí nyní vehementně podporuje i sliby milionů korun pro každý kout, do kterého se členy kabinetu zabrousí. Ekonomické prognózy jsou nadále příznivé, Babišovi to poskytuje jistotu, že jeho zhruba třicetiprocentní volební podpora se hned tak nezhroutí. Hospodářská krize není na obzoru.

Jestli má momentálně vládnoucí vláda důvěru parlamentu nebo ne, je voličům ANO zjevně ukradené. Vcelku jedno jim je i to, jak bude vypadat nový kabinet. K ruce je bleskový výzkum agentury Median z poloviny dubna. Případné koalici hnutí s ČSSD tolerované komunisty dalo přednost dvaapadesát procent dotázaných voličů ANO. Sice mírně, ale přece jen větší popularitu má mezi nimi varianta jednobarevného kabinetu ANO s podporou KSČM a okamurovců.

Je tedy prakticky irelevantní, že podle ankety tři pětiny populace soudí, že prezident už by měl vyjednávání o vládě svěřit někomu jinému než Babišovi. Zeman se k tomu nechystá. A hlavně – ať bude vláda jakákoli, třeba i bez Babiše, vůdce hnutí obdiv a přízeň svých příznivců nesoucí slušný volební zisk stejně hned tak neztratí.