Komentář Martina Čabana: Triumf Babišovy hroší kůže

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: Blesk - Robert Klejch

Žádné politické zemětřesení se dnes s největší pravděpodobností konat nebude. Už před zahájením mimořádné schůze sněmovny, na níž chce opozice vyslovit nedůvěru vládě, jsou karty rozdané jasně – vládu Andreje Babiše podrží u moci stejné síly, které jí v červenci vyslovily důvěru. Rámusu bude hodně, bezprostřední hmatatelný výsledek žádný. Přesto je namístě se ptát, zda tato sněmovní epizoda nemůže přece jen pozměnit vztahy uvnitř koaliční vlády. Může. 

Na tiskové konferenci, kde ČSSD oznamovala svůj postoj k hlasování o nedůvěře vládě, několikrát zaznělo, že „svět pátkem nekončí“. To je jistě pravda, nicméně některé věci pátkem skončí, alespoň na nějaký čas.

Předně skončí nejistota Andreje Babiše, který zcela jasně uvidí, jak to skutečně je s postojem sociálních demokratů ke koaličnímu vládnutí. Silný odpor části ČSSD proti vládnímu angažmá byl pro tuto chvíli umlčen. Usnesení o tom, že strana Babiše (a sama sebe) u moci podrží, bylo přijato jednomyslně. Strana chce ve vládě být, odpůrci koalice se nechali uchlácholit symbolickým gestem – při hlasování ČSSD opustí sál, místo aby aktivně hlasovala proti nedůvěře. Komické je, že „tolerující“ komunisté, kteří hodlají Babiše ve sněmovně přímo podpořit, se ke kabinetu chovají loajálněji než smluvní koaliční partner.

Další důležitou informací, kterou bude mít Andrej Babiš po pátku potvrzenou, je, že mu projde když ne všechno, tak mnohé. Opozice příliš zbrkle sáhla hned v první chvíli po nejtěžším kalibru, který jí ústava dává (vyslovení nedůvěry). Kvůli nedostatku času ale nedokázala kolem tohoto nástroje rozehrát jiný příběh než ten o nepřijatelnosti vlády, již vede trestně stíhaný premiér. To je ovšem věc, kterou už jsme jednou řešili – v červenci, kdy se jasně ukázalo, že ve sněmovně je většina poslanců, kterým tato skutečnost zase tolik nevadí.

Možná že kdyby se opoziční poslanci chvíli věnovali novým informacím kolem kauzy Čapí hnízdo podrobněji v příslušných komisích a výborech, případně ugrilovali premiéra na sněmovním plénu, mohli se dobrat k něčemu, čím by celý příběh o nepřijatelnosti vlády rozšířili. Protože se ale do příprav mimořádné schůze vrhli pár hodin po odvysílání první reportáže o Andreji Babišovi mladším, nemají v rukách nic jiného než pár dodatečných emocí spojených a anabázemi premiérova syna. A to je prostě málo.

Babiš tak momentální politické vlnobití pravděpodobně ustojí a vyjde z něj fakticky silnější než dřív. Odpůrci vlády uvnitř koaliční ČSSD zkusili, co mohli, a neuspěli. To vládu svým způsobem upevní. Odpůrci vlády z opozičních řad zkusí to nejsilnější, co mají k dispozici, a pokud nepřijde nějaké zásadní překvapení, rovněž neuspějí. Je to triumf hroší kůže. A ty drobné škody na veřejném mínění zahladí Babišova osvědčená permanentní volební kampaň, na niž bude po pátku zase o něco víc klidu.