Komentář Pavla Ryby: Akciové rekordy jako předzvěst prasknutí bubliny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Americké akciové trhy lámou rekordy. Index Dow Jones překonal poprvé v historii 25 tisíc bodů. Otázkou je, zda je tento růst udržitelný a zda se na akciových trzích již nevytvořila bublina. Mnohé nasvědčuje, že tomu tak je. Jde o nepřetržitou růstovou řadu od záchrany trhu centrálními bankami z roku 2009.

Vzestup v posledním roce je impozantní. Index Dow Jones vyrostl o více než 5000 bodů. Investory by však měly varovat tyto varovné signály: Index VIX, což je index volatility měřen vzhledem k akciím, je na historicky minimálních hodnotách, tedy pod 10 body. Při krizi v letech 2008 a 2009 překonal 80 bodů. Momentálně tedy panuje až nezdravě optimistická a pozitivní nálada.

Období extrémně nízkých hodnot na indexu VIX historicky předcházelo prudkým propadům trhů. Tento nezdravý optimismus je o poznání podivnější, pokud Fed začal zvyšovat sazby a utahovat měnovou politiku.

V roce 2018 Fed opět hodlá třikrát zvýšit úrokové sazby. A rostoucí sazby akciovým trhům z historického hlediska nepřejí. Akciové trhy mají jeden z nejnižších dividendových výnosů v historii (u širšího indexu SP500 je to aktuálně 1,77 procent ročně). Je to jedna z vůbec nejnižších hodnot a ukazuje na předraženost trhu akcií.

Mediánovou hodnotu za více než 140 let představuje výše dividendového výnosu 4,31 procent. Naopak poměr ceny akcií a jejich výnosu připadajících na akcii, takzvané PE ratio, je na jedné z nejvyšších hodnot .

U širšího amerického akciového indexu SP500 je aktuálně na hodnotě 26,21. To znamená za 26 ročních výnosů připadajících na akcii se vaše investice "vrátí". Mediánová hodnota za více než 140 let amerických akciových trhů je však významně nižší, na úrovni 14,68.

Tento poměrový ukazatel, extrémně nízké dividendové výnosy, ceny akcií na maximu při jejich prudkém růstu, absence významné korekce od roku 2009 a extrémně nízké hodnoty VIX indexu v prostředí zvyšujících se sazeb a rostoucího dluhu v ekonomikách by měly vést investory k obezřetnosti.

Autor je analytikem společnosti Golden Gate CZ.