Komentář Tomáše Klvani: Bidenův hlavní klad? Není Trump

Joe Biden - Volby USA 2020

Joe Biden - Volby USA 2020 Zdroj: E15.cz

Předvolební mítink demokratického kandidáta Joea Bidena v Tampě na Floridě (29. 10. 2020)
Americký prezident Donald Trump.
3
Fotogalerie

Bývalý viceprezident Joseph Robinette Biden jr., kandidát demokratů na prezidenta USA, je velkým favoritem letošních voleb. Renomovaná agentura 538 odhaduje pravděpodobnost jeho zvolení na 90 procent. Prezident Donald Trump může obhájit mandát, desetiprocentní šance není mimo představivost, ale není velká. Průzkumy, jež dlouhodobě favorizují Bidena jak ve federálním měřítku, tak v šesti z 10 rozhodujících států, by v sobě musely mít historicky velkou chybu ve prospěch republikána Trumpa; stát se to může, pravděpodobné to není.

Biden si vyhrát zaslouží z jednoho jednoduchého důvodů: není Trump. Prezident je podle mnoha měřítek jedním z nejhorších prezidentů v dějinách Spojených států a ve 20. a 21. století bychom nikoho horšího nenašli. Trumpovi příznivci, kteří žijí v izolované informační bublině spřízněných médií, vytvářejících alternativní realitu (dříve známou pod prostým slůvkem fikce), opakují výčet prezidentových domnělých úspěchů.

Většinou však jde jen o splněné povinnosti: každý republikánský prezident, který má většinu v Kongresu, by snížil daně, odboural regulace pro podnikatele a jmenoval konzervativní soudce. Trump se chvástá, že před pandemií vybudoval nejlepší ekonomiku, jakou kdy v USA měli. Skutečností je, že ekonomika jen pokračovala v Obamově oživení, které mírně akcelerovalo. V posledních třech letech mandátu prezidenta Baracka Obamy ekonomika vytvořila víc pracovních míst než v prvních třech letech prezidenta Trumpa.

Jediný opravdový úspěch zaznamenal Trump na Blízkém východě tvrdým postupem proti Íránu a zlepšením vztahů mezi Izraelem a sunnitskými arabskými státy. Jinak je však jeho zahraniční politika jedním velkým fiaskem, od obchodní války s Čínou přes nesmyslné summity se severokorejským diktátorem, které nic nepřinesly, po nevídané oslabení transatlantické vazby.

Bidenovo zvolení by mohlo napravit mnohé z Trumpových hrubých chyb, především zoufalou nekompetentnost opatření proti pandemii nového koronaviru (v době sílící druhé vlny se Trump tváří, jako by už bylo po pandemii). Největší práci by však měl v obnovování důvěry v demokratické instituce a politiku samotnou. Trump je opravdovým nebezpečím pro demokracii a naším jediným štěstím je jeho lenost a neschopnost. Ve funkci proslul sériovým zneužíváním demokratických institucí a úřadů ve svůj vlastní politický a obchodní prospěch, což mu nakonec vyneslo ústavní obžalobu ve formě impeachmentu. Z funkce nebyl odvolán senátem jen proto, že ten je v rukou republikánů, kteří se odmítli zabývat zcela jasnými důkazy o zneužitím moci.

Bidenovou devizou je slušnost, důraz na demokratické instituce a umírněnost. V demokratických primárkách porazil plejádu politiků, mezi nimiž byli zkušení senátoři, guvernéři, vycházející hvězdy strany i představitelé radikální levice. Tou se nyní v kampani republikáni snaží strašit. Biden, jemuž bude tento měsíc už 78, bude údajně jen loutka v rukou extrémistů a socialistů. To je jen jeden z mnoha nesmyslů, kteří o něm republikáni roznášejí. Za Bidenem dnes stojí i dlouhá řada konzervativců, kteří v minulosti pracovali pro republikánské prezidenty a prezidentské kandidáty.

Zde je asi nejpádnějším důvod, proč je Biden favoritem: proti sektě ovládané Trumpovým kultem osobnosti (poprvé dějinách republikáni neschválili oficiální volební program; programem je prostě to, co říká a chce Trump) se mu podařilo sestavit širokou koalici od pravého středu po radikální levici, koalici, která se obává, že v případě Trumpova úspěchu bude v sázce liberální a demokratické směřování země. V takové situaci jsou položky jako výše zdanění opravdu vedlejší.

Autor přednáší na New York University Prague