Komentář Viliama Bucherta: Blbá karanténa ničí byznys

Premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil 7. května 2020 v Praze na tiskové konferenci k představení fungování projektu Chytré karantény.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil 7. května 2020 v Praze na tiskové konferenci k představení fungování projektu Chytré karantény. Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Premiér Andrej Babiš (uprostřed) hovoří 7. května 2020 v Praze na tiskové konferenci k představení fungování projektu Chytré karantény. Vedle něj vlevo stojí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a vpravo ministrův náměstek Roman Prymula
Zleva premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, hlavní hygienička Jarmila Rážová a národní koordinátor testování Marián Hajdúch vystoupili 7. května 2020 v Praze na tiskové konferenci k představení fungování projektu Chytré karantény
Tisková konference k projektu Chytrá karanténa: Premiér a a šéf ANO Andrej Babiš (7. května 2020)
Tisková konference k projektu Chytrá karanténa za účasti Adama Vojtěcha (za ANO), Andreje Babiše (ANO), Romana Prymuly a Jarmily Rážové (7. května 2020)
Tisková konference k projektu Chytrá karanténa: Roman Prymula a Jarmila Rážová (7. května 2020)
8
Fotogalerie

Zoufalost. Tímto jediným slovem se dá zhodnotit část včerejší mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k masivnímu šíření koronaviru na Karvinsku. Vládní poslanci a ministři opět opakovali sliby a fráze, které učinili už na začátku pandemie v březnu. Bohužel některé sliby dodnes nenaplnili. Proto situace na Karvinsku vypadá, jak vypadá.

Celá záležitost nemá jen zdravotnické a psychologické dopady, ale dál negativně ovlivňuje i ekonomiku, která dostala v posledních měsících tvrdé rány. Pokud bude vláda pokračovat tímto způsobem, nelze vyloučit, že lokální ohniska virové nákazy se budou objevovat i v jiných regionech a budou dál „vypínat“ místní ekonomiku, což může mít devastující účinky na zaměstnanost i chod firem.

Masové šíření koronaviru se objevilo na karvinském dole Darkov již v první polovině května. Tedy téměř před dvěma měsíci. Zatímco v březnu či dubnu nařízení vlády a dalších státních institucí zavíraly restaurace, hotely, nejrůznějších firmy nebo domovy seniorů při objevení se jednotlivých případů, v dolech na Karvinsku se pracovalo několik týdnů dál. Až se situace vymkla kontrole. Přitom doly OKD na Karvinsku vlastní od dubna 2018 společnost Prisko, jejímž jediným akcionářem je Ministerstvo financí. Nařídit zastavení těžby a pokusit se zabránit šíření choroby tak měly v rukou státní instituce. Dlouho ale nedělaly nic.

Selhalo u toho i uplatnění slibované a do nebes vynášené takzvané „chytré karantény“, která by podobným případům měla předcházet. Premiér Babiš, ministr zdravotnictví Vojtěch a plukovník epidemiologie Prymula v březnu slibovali, jak budou hygienici trasovat každého nemocného a jak potom chytrá karanténa vyřeší některé problémy. Z chytré se ale stala karanténa hloupá či blbá. Prostě nefunguje. Přitom její použití, jak například ukazuje úspěšný příklad z Tchaj-wanu, může být při aplikování moderních technologií a správném namíření spolehlivé.

Vláda také slibovala, že bude masově na koronavirus testovat. I to by mohlo zamezit šíření nemoci na Karvinsku. V březnu se hovořilo o tom, že se bude provádět deset a možná až dvacet tisíc testů denně. Ovšem ani hranice deseti tisíc nebyla ani jeden den v Česku pokořena. Navíc na testy a jejich výsledky se někdy čeká dlouho a následné potřebné kroky tak přicházejí pozdě. Chybí ucelený a propracovaný systém. Přitom času na jeho vytvoření bylo dost. Infantilní ujišťování ministra Vojtěcha, jak všechno funguje, už nikdo nebere vážně a vláda se proto rozhodla řešit nedobrou ekonomickou situaci, kterou zažíváme v důsledku koronaviru, masivním zadlužováním a rozhazováním miliard, které někdy plují neznámo kam a neznámo proč.

Situace na Karvinsku není nijak tragická z pohledu zdravotního, ale má své vážné regionální ekonomické dopady. Otázkou proto je, jak je vlastně vláda připravena na možnou velkou druhou vlnu epidemie, protože kvalitními nápady rozhodně neoplývá. Zda a kdy se Česká republika a svět Covidu-19 zbaví, zatím nikdo netuší. Měli bychom už alespoň tušit, jak přesně lokální ohniska nákazy rychle a efektivně likvidovat a eliminovat. To se na Karvinsku vůbec nepodařilo. A to je i pro český byznys varující zpráva.  

Autor je spolupracovník redakce