Komentář Vladana Gallistla: Trumpova sprcha populismu

Americký prezident Donald Trump přednáší své poselství o stavu unie

Americký prezident Donald Trump přednáší své poselství o stavu unie Zdroj: ČTK

Americký prezident Donald Trump ve středu večer příliš burziány na celém světě nepotěšil. Spíše naopak: už tak vyděšené finančníky kvůli šíření koronaviru po celém světě vystrašil ještě víc.

 

Kromě toho, že neoznámil konkrétní kroky na povzbuzení americké ekonomiky, tak ještě neomylně zasáhl hlavní byznysovou tepnu světa. Zakázal totiž cesty mezi zeměmi Evropské unie a USA neboli mezi dvěma největšími ekonomickými trhy světa. Výsledkem byl propad burz po celém světě, oslabování měn rozvíjejících se zemí včetně české koruny a úprk investorů do bezpečných investic.

Trumpův krok má přitom dvě roviny. První je, že dojde k ochromení turistického ruchu na obou stranách Atlantiku. USA i Evropa kvůli tomu přijdou o obrovské peníze. Konkrétně návštěvníci amerických měst z Evropské unie představovali v roce 2018 více než čtvrtinu veškerých turistů. Cestovní ruch mezi USA a EU představuje podle listu New York Times, který vycházel z amerických statistik, byznys okolo 130 miliard dolarů ročně.

Kromě cestování ale nepříznivě dopadne rovněž na těžaře a zpracovatele ropy včetně amerických firem, které již před koronavirem měly potíže se splácením dluhů. A své výdaje pochopitelně omezí spotřebitelé po celém světě, což opět prohloubí ekonomické problémy.

Druhou je symbolické zpřetrhání vazeb mezi dlouholetými spojenci - Washingtonem a Bruselem. Američani už jednoduše přestali rozlišovat mezi Evropskou unií a zbytkem světa. A to krajně populistickým způsobem, když Trump sice zakázal cesty z Evropy, ale neomezil vnitrostátní lety, což trhy příliš nekvitovaly.

Zatímco dosud byl totiž americký prezident více méně vždy racionální, co se týkalo ekonomiky, nyní to přestává platit a populismus hraje v jeho rozhodování prim. Americký prezident navíc během koronavirové krize začíná připomínat neslaným nemastným vystupováním amerického prezidenta George W. Bushe během finanční krize v roce 2008. Ten v jejím průběhu i slibem stimulačních opatření dokázal trhy vystrašit.

Pokud chce ovšem mít Trump šanci na své opětovné zvolení, tak by Bushovy chyby neměl rozhodně opakovat. Jeho jedinou šancí je přijít s jasnou představou, jak pomoci americké ekonomice a začít rychle jednat. Místo toho ale Trump začal tím, že polil investory kýblem studené vody.