Maďarsko má staronového prezidenta, „Sorosův kandidát“ neprošel

János Áder

János Áder Zdroj: europa.eu

Slovenský prezident Kiska a maďarský politik Janos Ader na jednání prezidentů V4 v Maďarsku
Belgický ministr zahraničí Didier Reynders, Ukrajinský prezident Porošenko a maďarský prezident Janos Ader při večeři u příležitosti návštěvy amerického prezidenta Barracka Obamy v Polsku
Český prezident Miloš Zeman a jeho gesto před maďarskou hlavou státu Jánosem Aderem
Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovicová a její maďarský protějšek Jánoš Ader
5
Fotogalerie

Staronovým prezidentem Maďarska je János Áder − poslanci jej na další pětileté období zvolili až ve druhém kole, kdy už stačila pouze nadpoloviční většina. Není to překvapení, protože byl kandidátem vládních stran, zatímco jeho protikandidáta, právníka a politologa Lászla Majtényiho nominovala výrazně menšinová levicová opozice. Krajní pravice volby ignorovala.

Před volební procedurou měli oba kandidáti možnost přednést čtvrthodinový projev. László Majtényi mluvil jako opoziční politik. Otevřeně a ostře kritizoval vládu zejména za to, že se stává machiavelistickou, svou existenci zakládá na permanentním boji s nepřítelem, kterého je třeba nejdřív vyrobit a pak porazit.

„Včera to byl migrant, dnes je to zavrženíhodný oligarcha, zítra to bude Soros, no a pozítří si budeš nepřítelem ty sám,“ hřímal Majtényi. Narážel tak na soustavnou kampaň, kterou vláda organizovala proti němu se záminkou, že ho podporuje liberální Nadace otevřené společnosti, kterou založil americký miliardář maďarského původu George Soros, aktuální strašidlo maďarské vlády.

Po Majtényim působil János Áder za mikrofonem klidně, bezkonfliktně, vnitropolitickým otázkám se vůbec nevěnoval. Připomněl však krvavé události z konce druhé světové války, kdy maďarští četníci vyvraždili ve Vojvodině tisíce Srbů a odvetou Titovi partyzáni vybili vícenásobek Maďarů.

Právě Áder a jeho srbský protějšek Tomislav Nikolić se za tyto dávné masakry vzájemně omluvili. „A pak srbská vláda anulovala usnesení z roku 1945 o kolektivní vině Maďarů,“ uzavřel Áder s tím, že by toto podobné gesto mohlo být příkladem i pro jiné země.