Marek Schwarzmann: Pivní přitažlivost

Křinický pivovar

Křinický pivovar

Už 215 minipivovarů je podle nejnovějších statistik Českomoravského svazu minipivovarů k nalezení na území naší vlasti. Za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a podle odhadu svazu by jich tak do roku 2015 mohlo být až 350.

Autor zápisníku by ve světle těchto informací čtenářovi rád zprostředkoval svůj tip na činnost, která se podle jeho skromného odhadu může stát „módním“ zdrojem zábavy, nevšedních zážitků i dodatečných příjmů zmíněných minipivovarů: na pivní turismus.

Být turistou-pivařem má totiž v současné době jednu ohromnou výhodu – ať se po matičce vlasti vrtnete, kam chcete, v dosahu několika desítek kilometrů od jakékoli přírodní či historické památky lze nalézt minipivovar. A ten lze samozřejmě navštívit a jeho produkci na místě okusit. Pokud tak už jakožto pivní milovník máte obraženy lokály, které se soustředí na servírování speciálů, a nechcete být tolik závislí na angažovanosti hospodského, jaká piva si zvládne nasmlouvat či sám zavézt, nebojte se sednout o nejbližším víkendu na vlak.

Ze zkušeností autora a jeho pivo milujících přátel totiž mají takovéto výlety skryté kouzlo. Podaří-li se totiž v minipivovaru zastihnout majitele a prohodit s ním pár slov, člověk zpravidla odjede nejen obohacen o chuťový zážitek, ale také o nějakou tu pivovarnickou historku.

Jako s konzumací každého alkoholu je však třeba dbát na to, aby se zpáteční cesta neproměnila v jedno velké okno a jiný, méně příjemný zážitek.