Marian Hronek: Stará dobrá Evropa

Zraněná žena po útoku na jihu Turecka

Zraněná žena po útoku na jihu Turecka Zdroj: ctk

Titulky zahraničních zpráv s ubíjející pravidelností obsahují slova jako útok, exploze, mrtví. Mezi další stálice patří krize, pokud možno hluboká, či terorismus, nejlépe islámský. Novináři vytáhli na čtenáře ještě těžší kalibr, rovnou teror.

Například Turecko včera podle titulku jistého českého periodika „zasáhla vlna teroru“. Pokud by člověk situaci v Turecku nezaujatě porovnal s jinými místy planety, nutně by zjistil, že půlku světa drtí celé vlnobití teroru. Čtenář se hned zkraje dozví i překvapivou informaci, že se země z této vlny vzpamatovává.

Vzpamatovávat se musejí také Američané. Původně poklidná vzpomínková akce ve Fergusonu, jež měla upozornit na zbytečnou smrt černošského mladíka, kterého před rokem zastřelil policista, se zvrtla. Protestující byli vyzváni, aby uvolnili střed ulice. Bohulibý záměr zajistit plynulost silničního provozu se však setkal s nepochopením. Přítomnost vlídných strážců zákona s obušky a štíty vyvolala nejspíš matoucí dojem, že je policie vůči demonstrantům nepřátelsky naladěna.

Poté, co demonstranti rozbili několik výloh, vyvrcholil protest střelbou. Jak uvedl šéf tamní policie, postřelen byl muž, který zaútočil na policisty v civilu. Ti střelbu opětovali. Zda bylo dosaženo průjezdnosti komunikace, to už zprávy neuvádějí.

Podle Indexu globálního míru je Česká republika desátou nejbezpečnější zemí na planetě. Spojené státy se umístily až na 94. místě, hned za Arménií a Peru.