Město sebevrahů odkrývá čínský problém s půjčkami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Na čínské poměry je Wen Čou malé město, má jen půl druhého milionu obyvatel. Přesto si tato metropole omývaná Východočínským mořem vydobyla pověst podnikatelského ráje, kde se obchodu – byť sebedivočejšímu – meze nekladou. Město se stalo symbolem pro všechno, co je v čínské ekonomice špatné, především pak pro obrovský černý trh, na němž se půjčuje za lichvářské úroky.

Zkazky o bankrotujících podnikatelích, kteří pod tíhou dluhů spáchali sebevraždu nebo beze stopy zmizeli (podle agentury Xinhua jich bylo osm desítek) tam přitáhly pozornost západních médií. Čím dál více se ale ukazuje, že Wen Čou je pouhou špičkou ledovce, jež ukazuje na obecnější problém čínské ekonomiky.

Peking ve svém boji s inflací, která se drží nad hladinou šesti procent, omezil poskytování půjček, což podnikatele vede nejen k hledání alternativních zdrojů v podsvětí a následným sebevraždám. Boj s inflací už brzdí růst celé ekonomiky. Ve třetím čtvrtletí rostl čínský HDP jen o 9,1 procenta, nejméně od roku 2009. Také zářijový objem půjček dosáhl dvouletého minima.

Dopady omezování vládních půjček jsou dobře vidět na stavbě silnic a železnic. Jak ve středu informoval deník People’s Daily s odkazem na ministerstvo dopravy, nedostatek vládních financí v uplynulých měsících zastavil stavbu některých silnic. V Číně bude letos kvůli omezení půjček postaveno o dvacet procent méně cest, než bylo naplánováno, píše list. Kromě toho bude postaveno o deset tisíc kilometrů méně železničních tratí, a to opět kvůli nedostatku financí.

Čínská vláda se rozhodla oheň hasit přímo u zdroje – v bezuzdném a nemorálním Wen Čou. Ve městě rozjíždí pilotní projekt nevládních organizací, které budou půjčovat malým a středním podnikům peníze. Takzvanou experimentální finanční zónu včera vyhlásil zástupce tamní vlády Zhang Zhengyu pro státní agenturu Xinhua. Cíl je zřejmý – nabídnout mladým firmám půjčku výhodněji, než by ji dokázaly pořídit na černém trhu. A pokud se experiment osvědčí, bude použit i jinde v Číně.

Vládní opatření

» přes zpomalení růstu na 9,1 procenta se nečeká snižování úrokových sazeb, čínský růst HDP klesl potřetí po sobě a ve čtvrtém čtvrtletí má opět klesnout zhruba na 8,6 procenta
» černý trh představuje zhruba 5,6 procenta všech čínských půjček v hodnotě 2,4 bilionu jüanů (380 miliard dolarů)
» zpomalení růstu souvisí se snížením poptávky Západu po čínském exportu: ten v září meziročně zpomalil z 25 na devatenáct procent

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.