Milan Slezák: Nevalné šance na rekord

nový japonský premiér Jošihiko Noda

nový japonský premiér Jošihiko Noda Zdroj: reuters

Jošihiko Noda je šestým japonským premiérem v rozmezí pěti let. Naoto Kan, dosavadní předseda vlády, včera odstoupil po 14 měsících ve funkci. A to je ještě v porovnání se svými čtyřmi předchůdci rekordman: vždyť každý z těch čtyř strávil v premiérském úřadu přesně jeden rok a jeden den. Vyhne se Jošihiko Noda osudu, který tolik upomíná na haškovské jednoroční dobrovolníky? Jaké jsou jeho šance?

Sliby chyby

Řekněme si hned zkraje, že nevalné. Jošihiko Noda patří k Demokratické straně Japonska, která před dvěma lety vyhrála volby proto, že slibovala podstatnou změnu japonské politiky. Krom jiného i konec skandálů s nezákonným financováním politických stran. Demokratická strana však zklamala: skandály, proti nimž chtěla bojovat, se provalily i na ni a její vláda se navíc nezdá příliš kompetentní. To je první Nodova zátěž.

Druhým Nodovým problémem je vnitrostranická situace. I pro Demokratickou stranu je typické, co se už dříve vyvinulo v jiných japonských politických formacích: poziční boje tu svádí několik různě silných frakcí. Nejmocnější frakci vede bývalý stranický šéf Ičiró Ozawa. Ten byl však v pondělí při volbě nového předsedy Demokratické strany poražen, protože proti jeho kandidátovi se spikly ostatní frakce a prosadily právě Jošihika Nodu. Systém, kdy si po ohlášené demisi dosavadního premiéra vybere nejsilnější parlamentní strana nového předsedu, a ten je pak díky převaze v dolní komoře parlamentu hladce zvolen premiérem, je v Japonsku dávno zaběhnutý.

Poslanci z Ozawovy frakce se sice v úterý při volbě premiéra za Nodu postavili, nicméně trhlina zacelena není a Ozawa může v budoucnu zkusit Nodu podrazit.

Dvě dekády stagnace

Noda se bude muset vyrovnat s nepříznivou parlamentní konstelací. Vládní poslanci dominují v dolní, důležitější komoře parlamentu. Nicméně horní komoru ovládla opozice, a ta tu může vládě účinně zatápět odsouváním klíčových zákonů. Ztráta vlivu v horní sněmovně stála premiérské křeslo jednoho z Nodových předchůdců.

Aby vyhrál příští volby do horní sněmovny – anebo aby vydržel v úřadu do konce tohoto funkčního období – musel by Noda přesvědčit národ o svých schopnostech. Musel by najít zázračný recept na oživení téměř 20 let stagnující ekonomiky a na bezbolestné snížení enormního státního zadlužení. Jenže to první se pořádně nepovedlo žádnému z jeho předchůdců, a to druhé předpokládá nepopulární politiku škrtů a zvyšování daní. Noda, označovaný za fiskálního konzervativce, se ke zvýšení daní chystá – alespoň v případě daně spotřební, již chce zdvojnásobit z pěti na deset procent. Zvyšování daní však volby vyhrává zřídkakdy.

Obdiv pro judo

A pak je tu zátěž jménem Fukušima a březnové zemětřesení. Noda by rád restartoval reaktory, které projdou zátěžovými testy. Tím by ovšem porušil Kanův závazek, že země se jádra postupně vzdá. Pokud si Noda prosadí svou, zachová levnější elektřinu, ale riskuje politicky: většina Japonců, zklamána sliby, že živly jejich atomové elektrárny nikdy nepoškodí, je dnes proti jádru. Odstraňování následků březnové katastrofy se povleče a bude nesmírně nákladné. Naoto Kan v tomto punktu podle názoru veřejnosti selhal. A je velká otázka, zda si Noda vyslouží lepší známku.
Je dobře, že obdivuje judo. Čeká ho totiž nejeden tvrdý zápas.

Autor je komentátorem ČRo1 – Radiožurnálu