Muž zrozený pro uniformu se stal ministrem obrany

Vlastimil Picek

Vlastimil Picek Zdroj: ctk

Jestli Vlastimil Picek dokázal za všech okolností něčím zaujmout, byla to jeho nepřehlédnutelná postava, na níž se uniforma vždy vyjímala. Pádnými výroky či rozhodnutími se příliš chlubit nemůže. Patřil k těm, kteří si cílevědomě budovali kariéru a v mezních situacích raději ustoupili.

U Picka to byl především kritizovaný nákup dopravních letounů CASA. Za poslední dvě desítky let třetím bývalým vojákem z povolání, který byl jmenován ministrem obrany.

Mediálně nijak zvlášť výrazný náčelník generálního štábu a od minulého roku s krátkou přestávkou první náměstek bývalého šéfa rezortu Alexandra Vondry (ODS) na sebe upoutal loni v prosinci. A nebylo to z jeho vůle. O rozruch kolem Vlastimila Picka se postarala tehdy do úřadu uvedená ministryně Karolína Peake (LIDEM), která jej spolu s dalšími dvěma vysokými úředníky na hodinu odvolala. Za Picka se ve vzácné shodě okamžitě postavili nejen ODS a TOP 09, ale i bývalý prezident Václav Klaus a velmi hlasitě také opozice. Z armádního generála ve výslužbě se málem stal hrdina.

Slabší znalost angličtiny

O zbrklém rozhodnutí předsedkyně LIDEM se dodnes spekuluje. Ve hře údajně byly lukrativní zakázky, mimo jiné nákup dalších a tentokrát zahraničních útočných pušek. Asi nejpravděpodobnější je verze, podle níž to měl být Picek a nikoli Peake, kdo měl rezort fakticky řídit a udržet tak kurz nastavený Vondrou.

„Ministerstvo bude řídit ten, kdo jej řídit měl, když jsem tam byla já. Zkrátka si přestaneme na něco hrát,“ prohlásila tento týden Peake, která s dosazením Picka do čela rezortu nesouhlasí.

Peake přitom po svém personálním tsunami tvrdila, že důvodem Pickova odchodu byla jeho slabší znalost angličtiny. V tom ale podle všeho úplně nepřestřelila. I když má Picek předepsané zkoušky NATO, do zahraničí s ním prý často jezdí tlumočník.

Jeho kritici mu vytýkají rovněž to, že oproti některým svým předchůdcům v čele generálního štábu nikdy nebyl v zahraniční misi.

Pomalu, ale jistě vpřed

Sedmapadesátiletý rodák z Turnova vystudoval Vojenskou akademii v Brně a podobně jako jeho tehdejší kolegové se stal členem KSČ. Ze strany vystoupil po třiadvaceti letech v roce 1990.

Vojenskou dráhu začal v polovině sedmdesátých let jako starší rádiový mechanik, od roku 1983 zastával štábní funkce ve velení protivzdušné obrany a spojovacího vojska. První vyšší post získal v letech 1995 až 96, kdy byl zástupcem náčelníka generálního štábu. Až do roku 2003 řídil odbory a sekce, které měly na starost například informační systémy rezortu, v té době často napadané kvůli nefunkčnosti. Jejich zavádění však mělo na starost hlavně ministerstvo, které čelilo největší kritice.

První vrchol kariéry dosáhl Picek v roce 2003, kdy si ho Václav Klaus vybral jako šéfa vojenské kanceláře hlavy státu. O Pickově působení na Hradě, odkud odešel v roce 2007, se toho veřejnost příliš nedozvěděla. Na povrch vyplavalo pouze několik skandálů kolem příslušníků Hradní stráže, které utichly po potrestání viníků. Loňský povyk spojený s Pickovým nedobrovolným odchodem ukázal, že dobré vztahy s Klausem si udržel.

Přežil hned tři ministry

Vojenskou dráhu završil Picek v letech 2007 až 2012, kdy se po Pavlu Štefkovi stal náčelníkem generálního štábu. Pro armádu to byla úleva. Po Štefkovi nechvalně proslulém zupáckým chováním působil Picek jako člověk z jiného světa.

Ve srovnání se svými předchůdci zažil nejvíce ministrů, dohromady tři. S Vlastou Parkanovou, respektive jejím tehdejším prvním náměstkem Martinem Bartákem se dostal do střetu kvůli nákupu letadel CASA. Picek jim napsal, že na základě technických parametrů upřednostňuje jako pro vojsko vhodnější stroje Spartan. Později se ale přestal k dopisu znát a přes své spolupracovníky novinářům vzkázal, že s tímto případem už nechce být dále spojován.

Další kapitolou byl příchod Alexandra Vondry. Jeho vztahy s Pickem zkalila příprava Bílé knihy o obraně. Inventura rezortu a především navrhované úsporné kroky podle pozorovatelů narážely na tuhý odpor armádního velení. Navenek ale informace o sporech z budovy na dejvickém Vítězném náměstí neunikaly. Picek si médiím nestěžoval.

I proto, že uniformu svlékl ani ne před rokem, nelze novému ministrovi upřít jeho odbornou způsobilost. Za jeho éry v čele generálního štábu prošla armáda nelehkou transformací spojenou s prohlubujícími se rozpočtovými škrty. A prakticky bezchybně zvládla nasazení v Afghánistánu, stejně jako v tuzemsku povodně.