Němci opouštějí jádro, ale solární výrobci krachují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Karolina Hnilickova

Německo zažívá paradox: v tutéž dobu, kdy Spolková republika oficiálně přechází z jaderné energie na obnovitelné zdroje, tamní výrobci solární techniky bankrotují anebo omezují výrobu. Důvodů je několik: příliš mnoho výrobců na trhu, levná konkurence z Číny a snižující se státní podpora.

Sunways je středně velká firma se sídlem v Kostnici poblíž švýcarských hranic. Je zapsaná na burze, solární techniku vyrábí na více místech v Evropě. Některé její výrobky, například střídače, jsou „hitem“, ale celkově je firma ve ztrátě – za prvních devět měsíců loňského roku jí chybělo 8,7 milionu eur. Když tedy přišel zachránce, firmě nevadilo, že je z Číny. Asijský gigant LDK Solar v pondělí koupil třetinu akcií Sunways a zastavil jejich propad.

Zbytek společnosti chce pohltit na konci ledna. Zapíše se tím do historie: stane se první čínskou solární firmou, která koupila německého konkurenta. Je jen otázkou času, kdy se příběh Sunways bude opakovat; už teď se spekuluje, kdo je další adept na převzetí. Čínský kapitál je v Německu vítaný, nikdo nechce dopadnout jako firmy Solon nebo Solar Millennium – kdysi podniky na výsluní, nyní v platební neschopnosti. Výrobu omezují i ostatní velcí hráči, například SMA Solar oznámil, že propustí tisíc zaměstnanců.

Vývoj akcií firmy SunwaysVývoj akcií firmy Sunways | reuters

Čínská konkurence ale není jediný problém. Německý solární trh nyní prochází očistou, kterou přežijí jen někteří. Firmy, které prodávají výrobky s vlastním know-how, zůstanou, výrobci sériových produktů ustoupí levné velkovýrobě. Výrazně klesly například ceny solárních kolektorů. Ze současných stovek solárních výrobců zbudou jen desítky, odhadl pro deník Financial Times Deutschland šéf německé jedničky Solarworld Frank Asbeck.

Solarworld je jednou z výjimek, která se i v obrovské konkurenci držela v zisku. I tento výrobce se ale ocitl ve třetím čtvrtletí v červených číslech a musel změnit své výhledy. Proslavil se mimo jiné svými soudními žalobami proti levné konkurenci z Číny nebo svým pokusem o koupi automobilky Opel.

Nejvyšší šanci na přežití mají výrobci projektů na zakázku a úzce vyhraněné firmy. Mezi ty patří i české firmy Solartec nebo Lintech Solar. I v Česku ale pochází až osmdesát procent panelů na solárních elektrárnách z Číny.

Vývoj akcií firmy SolonVývoj akcií firmy Solon | reuters

Čeští výrobci

„Nevím, kde mi hlava stojí, máme práce nad hlavu,“ říká Jaromír Řehák, generální ředitel rožnovského Solarteku, jednoho z mála českých výrobců solárních panelů. V roce 2010 hospodařila firma s obratem dvě miliardy korun, za loňský rok čeká jen 1,5 miliardy korun. Vybudovala přitom stejný výkon, cena některých výrobků, například střídačů, se ale snížila tak, jako se to děje v Německu. Další firmy, které v Česku vyrábějí solární techniku, jsou Schott, Lintech nebo Kyocera.