Německý diář Petra Fischera: Bargeld ist besser

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Že zvyk je železná košile, platí u národních společenství víc než u jednotlivců, zejména jde-li o peníze. Většina obyvatel Evropské unie i na konci druhého desetiletí 21. století preferuje platby v hotovosti nad plastovými kartami a on-line převody. Německo na tom donedávna nebylo jinak. Hotovost se podle statistiky Evropské centrální banky točí v 80 procentech transakcí v Německu.

Podobně konzervativní jako Němci jsou i Slováci či Rakušané, ještě více upjatí na hotovost jsou Italové, kteří v průměru provedou jen 57 kartových plateb za rok, zatímco průměr Unie je 110. Nejvíce platí hotově Řekové, kteří se bez karet obejdou, naopak ve Švédsku se kartou platí přes 90 procent všech transakcí. Češi se 40 procenty plateb kartou patří k těm modernějším, což je dáno bezkontaktními platbami, v jejichž oblibě jsme za Australany na druhém místě na světě.

V Německu se ale pohnuly ledy. Loni poprvé tu objem plateb kartou – 209 miliard eur, přeskočil hotovostní platby – 208 miliard eur. Přesto se v Německu v menších obcích snadno stane, že prodavač zírá na bezkontaktní kartu jako na zázrak a pivo v baru musíte i ve větších sídlech platit hotově, cash, vlastně bar.

Bargeld čili hotovost je pro Němce stejný fetiš jako kdysi marka, na niž se po zavedení eura rychle zapomnělo. Němcům je to už jedno, euro je JEJICH měnou, hlavně když jsou peníze v kapse. U sebe Němci dnes v průměru nosí 103 eur, zjistila ECB a hádejte… ano, je to nejvíc v EU (Lucemburčané 102, Rakušané 89, Francouzi 32 eur).

V Německu zkrátka platí: Kdo drží své peníze v kapse, je v bezpečí. Sicher je sicher.