Oliver Polyák: Celkovou nejistotu firem ještě umocnila válka. Nastává tak správný čas na SPAC

Investování do akcií.

Investování do akcií. Zdroj: Pexels

Investování do akcií.
Investování do akcií.
Investování do akcií.
4
Fotogalerie

Na trzích panuje od začátku roku vysoká míra volatility, což přirozeně ovlivnilo aktivitu společností v oblasti fúzí a akvizic nebo transakcí na kapitálových trzích. Celkovou nejistotu ještě umocnil začátek války na Ukrajině. Některé z plánovaných transakcí byly odloženy, jiné dokonce zrušeny. Kvůli nepříznivé tržní situaci oslabovaly akcie po celém světě, mimo jiné i těch společností, které v průběhu loňského roku vstoupily na trh. Jejich vážený pokles se od začátku roku pohybuje okolo osmi procent.

Zajímavou alternativu, jak si i v nestabilních časech může firma přijít pro peníze na kapitálový trh, tak představuje koncept SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Ten aktuálně proniká do regionu střední Evropy a pod taktovkou investiční skupiny WOOD & Company i na pražský burzovní parket. SPAC je společnost, která vzniká za účelem rychlejšího a jednoduššího vstupu na burzu. V čase vzniku se jedná o prázdnou schránku bez konkrétní činnosti. Po jejím uvedení na burzu se stává úložištěm peněz, které čekají na vhodnou akviziční příležitost.

Poslední dva roky zažívají SPAC obrovský boom zejména v USA – od investorů vybraly stovky miliard dolarů a uzavřely transakce se stovkami firem. Evropa je v těchto emisích daleko za Spojenými státy, byť i na starém kontinentu byla loni v této oblasti značná aktivita.

Video placeholde
Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši • Videohub

Proč může být SPAC atraktivní pro cílové firmy? Jde o rychlejší a jistější cestu, jak si dojít pro peníze na kapitálový trh. V době transakčních jednání s cílovou společností má už totiž SPAC prostředky z úpisu k dispozici a proces uvedení společnosti na burzu není ovlivněn náhlou změnou nálady na trhu, jakou třeba zažíváme právě teď. Obzvlášť v Evropě proto do budoucna očekáváme pozitivní výhled pro SPAC transakce. Nejistota z ukrajinské krize bude daleko více dopadat na náš kontinent než na americký trh. Zároveň se fenomén SPAC v Evropě teprve rozjíždí, poptávka ze strany investorů po evropských a regionálních SPAC je vysoká a bude nadále růst, obzvlášť ve střední Evropě. V našem regionu je celá řada společností s vysokým růstovým potenciálem. Jedná se například o firmy typu Pilulka. Pokud se podaří podobnou společnost pro SPAC najít, věříme, že bude mít na burze slibnou perspektivu.

Proto jsem přesvědčen, že právě v tuto chvíli a v nynější situaci může být SPAC vhodnou alternativou k tradičnímu IPO, jemuž turbulentní časy příliš nehrají do karet.

Autor je manažer investičního bankovnictví Wood & Company.