Otázka za milion: Kdo po Prymulovi? Ludvík nebo Šedo

Roman Prymula vystoupil 21. října 2020 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády k dalším opatřením proti šíření koronaviru.

Roman Prymula vystoupil 21. října 2020 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády k dalším opatřením proti šíření koronaviru. Zdroj: ČTK

Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO)
Ministr zdravotnictví Roman Prymula
Ministr zdravotnictví Roman Prymula ve Sněmovně.
Ministr zdravotnictví Roman Prymula, vicepremiér Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš vystoupili 21. října 2020 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády k dalším opatřením proti šíření koronaviru.
5
Fotogalerie

Premiér Babiš má problém. Velký problém - narychlo sehnat nového ministra zdravotnictví není úplná maličkost. I když možností není úplně málo. Experta a zároveň i dobrého manažera, který by mohl vést ministerstvo, může hledat jak v akademické sféře, tak třeba mezi šéfy velkých fakultních nemocnic.

Nabízí se například ředitel pražské motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Je sice vzděláním ekonom, ale největší českou nemocnici už úspěšně řídí řadu let. Navíc, letos se ucházel, byť neúspěšně, o místo v Senátu na společné kandidátce ČSSD a ANO. Je sociální demokrat, k anoistům a hlavně premiérovi má ale blízko.

V politických kuloárech se už o něm dokonce několikrát mluvilo, Ludvík ale post šéfa rezortu odmítal. Pokud by se ho snad měl nyní ujmout, zřejmě by měl klíčovou podmínku: záruku, že by se po výkonu funkce mohl vrátit do čela nemocnice.

Na ministerstvu také jako náměstek pracuje Aleksi Šedo, biochemik, bývalý děkan 1. lékařské fakulty Univerzity karlovy v Praze. Jmen se nabízí více, nabídku by mohl dostat například i ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl. Ten údajně nabídku dostal, ale odmítl ji.

V Babišových kalkulacích zřejmě bude hrát roli i fakt, že musí vybrat osobnost, která bude přijatelná i pro prezidenta Zemana. Hlava státu by situaci mohla zkomplikovat. Mohl by odmítnout odvolání, případně rezignaci Prymuly. Na Zemanovi bude záležet i to, jak rychle bude ve funkci ministra zdravotnictví instalován nový kandidát.

Zeman vyjádřil o nutnosti výměny ministra zdravotnictví pochybnosti. Prymula má k prezidentovi blízko. V senátních volbách 2014 měl dokonce v úmyslu kandidovat za Stranu práv občanů – Zemanovce ve volebním obvodu č. 45 – Hradec Králové. Nakonec si to ale rozmyslel.

Prymula podle Babiše zásadně pochybil schůzkou v restauraci, setkal se s prvním místopředsedou ANO Faltýnkem. Při odchodu ze srazu ho vyfotografoval deník Blesk. Chování ministra v době, kdy jsou restaurace podle nařízení vlády s ohledem na koronavirovou epidemii uzavřené, je podle premiéra šokující a katastrofální a nedá se omluvit.