Paříž, Amsterdam i Praha. Odpor proti škrtům roste, píše Guardian

Francie, socialističtí příznivci

Francie, socialističtí příznivci Zdroj: profimedia.cz

Výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Francii, demise nizozemské vlády a demonstrace na Václavském náměstí v Praze se zdají být příznakem rostoucího odporu proti receptům na ozdravení ekonomiky, které v posledních dvou letech ordinují evropské politické elity. Napsal to britský list The Guardian. Podle něj je pravděpodobné, že nespokojenost lidí nakonec povede i k pádu české vlády. Tématu "politického odporu proti rozpočtovým úsporám" se věnuje i další britský deník Financial Times.

„Evropské politické elity přes dva roky bojovaly za záchranu jednotné měny prostřednictvím Německem připraveného programu škrtů a v zákonech zakotvené rozpočtové přísnosti, která omezuje rozpočtovou suverenitu zvolených vlád,“ napsal The Guardian.

„Při nedělních volbách ve Francii, v královském paláci v Haagu v pondělí a na Václavském náměstí v Praze v sobotu se zdálo, že demokratický odpor dosahuje kritické hranice, když se ekonomické recepty vládnoucí třídy střetly s ulicí a hlasovacími urnami. Je pravděpodobné, že tento střet svrhne tyto tři evropské vlády,“ uvedl list.

Protivládní demonstraceProtivládní demonstrace | ctkProtivládní demonstrace v Praze

„Středopravý nizozemský premiér Mark Rutte to vzdal v pondělí po sedmi týdnech bezvýsledných tahanic kolem kolosálních škrtů potřebných ke splnění nových evropských pravidel, které pomáhal vytvářet,“ napsal The Gaurdian. „A po největším protestu v Praze od sametové revoluce vláda Petra Nečase, blízkého spojence britského premiéra Davida Camerona, stála na okraji propasti kvůli nepopulárním škrtům i korupci.“

Čtěte také:

Trhy oslabují. Kvůli demisi nizozemské vlády a volbám ve Francii

Nizozemská vláda podá demisi, islamofob nesouhlasí se škrty

První kolo voleb ve Francii vyhrál Hollande před Sarkozym

Francie řekla „ne“ německé politice úspor

Nejvýznamnější je ale podle The Guardian výsledek prvního kola prezidentských voleb ve Francii, kde voliči „řekli hlasité 'non' berlínské politice eura a dali vítězství socialistovi François Hollandeovi, jehož klíčovým předvolebním slibem je znovuotevření fiskálního paktu kancléřky Angely Merkelové“.

„Kvůli politickému odporu proti rozpočtovým úsporám se francouzští a nizozemští politici hlavního proudu v pondělí snažili získat podporu v době, kdy klíčový ekonomický ukazatel zdůraznil skluz eurozóny do hlubší recese,“ napsaly Financial Times.

François HollandeFrançois Hollande | profimedia.czSocialistický prezidentský kandidát ve Francii François Hollande

Ekonomický list cituje hlavního ekonoma banky UniCredit Erika Nielsena, podle něhož jsou události ve Francii a v Nizozemsku reakcí na to, jak úřadující politici řeší krizi a na mizerné ekonomické vyhlídky. „Po takovýchto krizích obnovení růstu nějakou dobu trvá a lidé jsou netrpěliví,“ řekl.

Trhy vnímají poslední vývoj s obavami

V obou zemích ve volbách získaly menší strany nepřátelské vůči rozpočtovým cílům zahrnujícím škrty, které dohodli evropští vůdci. Hollandeova hrozba otevřít fiskální pakt prosazovaný Německem také znepokojila trhy, uvedly FT.

The Guardian se domnívá, že Hollande by mohl pro své záměry najít spojence. „Relativně nové vlády v Římě a v Madridu oddané reformám nemocných ekonomik, ale vzpírající se hloubce a rychlosti změn požadovaných Berlínem a Bruselem, budou vděčné, pokud bude prezident Hollande fungovat jako katalyzátor a uspěje v jednání s Merkelovou o uvolnění škrtů,“ napsal list.