Pavla Palaščáková: Britské lapálie

Britská a skotská vlajka

Britská a skotská vlajka Zdroj: E15

V Británii zuří zákopová válka ohledně budoucnosti země v Evropské unii, již provázejí intriky a výroky hodné sira Humphreyho Applebyho. Nejtvrdší křídlo konzervativců chce brzké referendum o setrvání v sedmadvacítce.

Eurorenegáty pohání spolehlivý motor — úspěchy Strany nezávislosti Spojeného království, která jim ubírá voliče. Ministerský předseda David Cameron chce dát unii ještě šanci nebo se tak alespoň tváří. Vyzývá tvrdohlavce, ať neházejí ručník do ringu a nechají jej nejdřív jednat o návratu pravomocí do Londýna. Labouristé se Cameronovi vysmívají, že ztratil nad partají kontrolu a vystrašený „se schovává za gaučem“.

Do sporu lišácky zasáhl londýnský starosta Boris Johnson, jenž má velký osobní motiv — pošilhává po funkci lídra partaje, potažmo budoucího premiéra.

Z jeho slov vyplývá, že podporuje jak Camerona, tak plán radikálů.

Média navíc spekulují, že i vicepremiér Nick Clegg se má co ohánět, aby ustál spiknutí, jež ho má připravit o post šéfa liberálních demokratů. Doufejme, že na ministerstvech nadále sedí stálí tajemníci a zemi má kdo vládnout.

Angličané jsou na útěku z EU v trochu schizofrenní situaci. Brblají nad dozorem z Bruselu, ale jsou zlostí bez sebe, že by se od někdejšího impéria mohlo trhnout Skotsko. Snahu edinburghských nacionalistů podrývají troušením zákeřných (dez)informací. Naposledy musela skotská vláda krajany známé z vtipů o lakotě uklidňovat, že se suverenita obejde bez vyšších daní.

Nejde pouze o libru