Pavla Palaščáková: Ježíš, Marx a ukřižování

Papež František

Papež František Zdroj: CC BY 2.0: Vincit via Flickr

Uplynulý víkend byl plný teologie. Papež František se vyjádřil k opakovaným mediálním spekulacím o jeho marxismu. Podle něj je vše úplně naopak.

Marx zaspal dvacet století, komunisté vykradli bibli, a když hovoří o chudobě a ochraně lidí v nouzi, znamená to, že jsou vlastně křesťané. Moc by mě zajímalo, jak by vypadala debata papeže s českými komunisty na téma církevních restitucí.

Papež František se v rozhovoru s redaktorkou listu Il Messaggero bavil i o postavení žen v katolické církvi. Jeho výroky naznačují, že ledy se v tomto směru nijak nepohnou. „Fakt je, že ženy byly stvořeny ze žebra,“ podotkl.

Posléze však zdůraznil, že jen žertuje. Podle něj je třeba téma brát do hloubky. Přímé odpovědi na dotaz, zda by ženě svěřil ve Vatikánu významný post, se vyhnul. „Kněží často končí pod vlivem své hospodyně,“ zakončil debatu.

Výkladem bible se zaobíral i zpěvák Elton John. Prohlásil, že Ježíš by dnes schvaloval sňatky osob stejného pohlaví.
Teď chce k tomuto názoru přimět další těžkou váhu – ruského prezidenta Vladimira Putina. Cestu do Moskvy plánuje na listopad či prosinec.

Ukřižování v Iráku

To bojovníci Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) nemarní čas interpretacemi koránu a při šíření víry se vrátili k osvědčenému ukřižování.

Podle syrské humanitární organizace takto popravili osm povstalců z jiné skupiny za to, že byli příliš umírnění, a na tři dny je nechali vystavené pro výstrahu. Monty Python by měli uvažovat o Životě Briana II.