Podpora obnovitelných zdrojů může skončit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Představa, která ještě před pár měsíci působila absurdně, se stává reálnou variantou: v Česku se stále silněji prosazují odpůrci obnovitelných zdrojů energie, kteří chtějí úplně zastavit jakoukoli jejich podporu.

Příslušnou změnu legislativy slibuje předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která také uvítala prezidentovo veto návrhu zákona o podporovaných zdrojích z dílny ministerstva průmyslu. Úřad Martina Kuby je sice k přehnaným dotacím obnovitelné energie také kritický, ale za zákonem si dál stojí. Sněmovna by musela veto Václava Klause přehlasovat nadpoloviční většinou všech poslanců.

„Bez přijetí tohoto zákona by Česko neplnilo své povinnosti vůči EU,“ uvedl Tomáš Paták z odboru komunikace ministerstva průmyslu. Kubův úřad však hlavně zdůrazňuje, že nový zákon obsahuje nástroje na lepší regulaci než ten předchozí a finanční výdaje na zelenou energetiku výrazně omezuje.

Vitáskové ovšem nejde o nižší podporu pro obnovitelné zdroje, ale o její úplné zastavení pro nové instalace, zřejmě od roku 2014 – s výjimkou solárních panelů na obytných domech a malých bioplynových stanic. Energetický regulační úřad, který chce čelit dalšímu zdražování elektřiny, proto připravuje nové legislativní kroky.

„Přebírá tím ale kompetence ministra Kuby,“ řekl deníku E15 šéf hospodářského výboru sněmovny Milan Urban. Také samo ministerstvo si své kompetence stráží. „Pokud by ERÚ chtěl udělat kroky směrem ke zrušení podpory obnovitelných zdrojů, musí tak učinit ve spolupráci a prostřednictvím ministerstva průmyslu,“ upozornil Paták.

Nyní bude záležet mimo jiné na tom, jak se k celé věci postaví poslanci ODS. Vitásková má podle všeho za sebou právě prezidenta Klause, jehož přetrvávající vliv ve straně je dobře znám. Prezidentem vetovaný návrh měl původně podporu poslanců a senátorů napříč politickým spektrem.

Pokud by poslanci názor prezidenta akceptovali, minimálně v první fázi by to znamenalo návrat k původnímu zákonu, který je vůči obnovitelným zdrojům paradoxně příznivější. „Prezidentskému vetu nerozumím,“ říká Milan Urban. Také on upozorňuje, že poslední návrh zákona z dílny ministerstva průmyslu podporu obnovitelných zdrojů paradoxně omezuje. Svědčí o tom mimo jiné i to, že s ním nebyli spokojeni ani ekologičtí aktivisté. Jedním z jeho klíčových bodů je totiž ustanovení, že podpora jakéhokoli obnovitelného zdroje končí ve chvíli, kdy dosáhne většího rozmachu, než je uvedeno v takzvaném akčním plánu. Tento plán sestavuje ministerstvo průmyslu, které by tak fakticky podporu obnovitelných zdrojů zastropovalo.