Předvolební Francie: škrty i znovuzavedení franku

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: Reuters

(TÉMA) Francie v dobách finanční a hospodářské krize zřejmě nezůstane stejná. Alespoň tak lze soudit z připravovaných programů k jarním prezidentským volbám. Nejvážnější kandidáti chystají velké změny. Státní kasa si má udržet přísný úsporný režim, objevují se i hlasy po znovuzavedení franku.

Analytici se tážou, jak hodně ovlivní kampaň páteční snížení ratingu Francie agenturou Standard & Poor’s. Nejvíce to zřejmě uškodí prezidentovi Nicolasi Sarkozymu. Jeho hlavní rival François Hollande, který v neděli oficiálně odstartuje kampaň, se pokouší využít zhoršení známky ve svůj prospěch. Podle odborníků ale může přinést užitek hlavně dalším kandidátům.

Socialista Hollande si dle průzkumů v předvolebním maratonu zatím vede nejlépe. Jeho plány kromě jiného spočívají v zákazu bank nakládat se spekulativními fondy, stejně tak chce skoncovat s daňovými ráji. Ušetřit chce na platech ministrů i prezidenta, a to o třicet procent.

Hollandovým největším rivalem je současný pravicový prezident Sarkozy (Svaz pro lidové hnutí). Ten sice svoji kandidaturu ještě oficiálně neoznámil, ale učinit tak má na konci ledna. Důvod je zřejmý, chce zůstat co nejdéle hlavou státu, než vstoupí do kampaně. Přestože jeho program nemá ještě přesné rysy, je již jasné, že pozici nebude mít lehkou. Především bude muset obhájit tolik nepopulární kroky, které již týdny prosazuje, tedy rozpočtové škrty a zvyšování daní.

FrancieFrancie

„Jestliže necháme Francii zapadnout v deficitu a necháme ji odmítnout reformy, které jsou nevyhnutelné, důsledky ekonomické a sociální budou srovnatelné s válkou,“ prohlásil před několika dny Sarkozy. V dobách, kdy francouzská mašina ztrácí páru, přičemž trh práce je pod velkým tlakem, prezident se zasazuje o další nepopulární opatření. Země galského kohouta by dle jeho představ měla pracovat i o nedělích. Dokonce by mohl padnout i 35hodinový pracovní týden.

Vklady dalších kandidátů se upínají zcela jiným směrem. Radikální postoj jako tradičně zastává extrémní pravice v čele s Marine Le Penovou (Národní fronta). Ta svoji kritiku v předvolebním období upřela k Evropské unii. V jejím programu je návrh zcela se vymanit od společné rozpočtové politiky sedmadvacítky. Státní pokladna by ušetřila hned 11,7 miliardy eur. Nezůstane však jen u toho.

Le Penová se dále zasazuje za znovuzavedení franku, a tudíž definitivní opuštění eurozóny, kterou srovnává s pohromou. Páteční snížení ratingu agenturou S&P jí nahrává. „Využili jsme stejné schodiště, po kterém chodí Itálie a Řecko. Sarkozy nás angažoval na schodech vedoucích do ekonomického a sociálního pekla,“ komentovala zhoršení vyhlídek.

Dalším příkladem s odlišným programem je Eva Jolyová, která vstupuje do voleb za zelené. Ekologicky zaměřená kandidátka chce změnit ekonomiku země v souvislosti s jadernou energetikou. Současných 58 reaktorů by mělo být zredukováno na polovinu do roku 2025. Nicméně kritika, která se nenese jen z pravice, jí vyčítá, že v ohrožení by tak byly desítky tisíc pracovních míst. Opatření by přišlo stát na 124 miliard eur.

Naopak nepříliš výrazně se zatím profiluje centrista François Bayrou (Demokratické hnutí). Souhlasí s utahováním opasků, tedy že státní kasa by měla ušetřit sto miliard eur, a to zvyšováním daní a rozpočtovými škrty. Další ne moc viditelný levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon (Levicová strana) zcela odmítá přísná opatření, která podle něj vedou jen k většímu zadlužování. První kolo prezidentských voleb se koná 22. dubna, druhé pak 6. května.

Sarkozyho vyzyvatelé

FrancieFrancie

FrancieFrancie

FrancieFrancie

FrancieFrancie

FrancieFrancie

FrancieFrancie

Autor je spolupracovníkem redakce