Primářka Adámková: Vládní opatření proti koronaviru jsou nutná, možná ale přišla pozdě

Prostor, který média věnují nákaze koronavirem, je disproporční. Řada infekčních chorob má vážnější dopady než nynější hlavní světový strašák, myslí si primářka antibiotického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Václava Adámková. V rozhovoru s Pavlem Štruncem zmiňuje například tuberkulózu, proti které se očkovat přestalo a přesto se jí jen za předminulý rok celosvětově nakazilo 10 milionů lidí. Adámková rovněž vyjádřila pochybnosti nad tím, zda vláda vyhlásila nouzový stav včas. Interview lze přehrát na webu Info.cz.

Přestože je zvykem u infekčních onemocnění udávat nemocnost na 100 000 obyvatel či procento nemocnosti populace, u koronaviru se bez vztahu k celku mediálně řeší případ od případu – příběh pražského taxikáře, starší paní, kterou nakazila vnučka... „Nedokážu si vysvětlit, proč je to touto formou prezentováno,“ říká Adámková.

Lidé by podle ní měli vědět, že ani medicína není všemocná: „Musíme si uvědomit, že člověk není nesmrtelný. Medicína zázraky sice dělá, ale nejsou nekonečné v boji proti infekčním onemocněním. Ta mortalitní data nejsou nikterak vyšší.“

Na viry totiž neexistují tak efektivní léčiva jako na bakterie – antibiotika, která ale zároveň tak trochu připravují živnou půdu virům, tedy především jejich nadužívání. „Antibiotika mají velký dopad na střevní mikrobiom, klesá produkce protilátek a člověk se stává na dalších několik týdnů náchylnější k infekci, především té virové,“ vysvětluje primářka.

Vládní opatření nezpochybňuje, podle ní jsou nezbytná. „Jen nevím, jestli nepřišla pozdě. Jejich přijímání a časová souslednost mi nepřijdou, jak by měly být. Na jednu stranu se zakáže biatlon v Novém Městě a na druhou stranu se nezakáže fotbalové derby. Nevím, v čem jsou fotbaloví fanoušci jiní než ti biatlonoví,“ zamýšlí se Adámková.

Rozhodující je podle ní morální kredit každého z nás a přísné dodržování osobní hygieny. „Když toto nebude, ani sebelepší vládní zákazy stav nezmění,“ zdůrazňuje s tím, že se s nezodpovědností lidí setkává bohužel i v nemocnicích. „Bakterie a viry bohužel nejsou vidět, reálně nemáte žádný donucovací prostředek,“ dodává.