Radek Palata: Další železná opona se hroutí

Su Ťij

Su Ťij Zdroj: profimedia.cz

Proces demokratizace a rozvoje jihovýchodní Asie vstupuje do nové etapy. Po Thajsku a Indonésii je to dnes Barma, která se po šesti dekádách společenských experimentů se socialismem a juntou obrací k demokracii. Západní svět hodlá tuto významnou zemi vklíněnou mezi Indii a Čínu v jejím reformním procesu povzbudit uvolněním sankcí, jimiž ji před více než dvaceti lety trestal za nastolení vojenské diktatury.

Nedráždit tygra

Ještě přede dvěma lety po všeobecných volbách zamezila barmská junta, novou ústavou převlečená do civilu, vstupu demokratických sil do parlamentu. Proč, to se jasně ukázalo na doplňovacích volbách ze začátku dubna, v nichž kandidáti starého režimu ze Strany svazové soudržnosti a rozvoje zažili absolutní neúspěch.

Kdyby opoziční prodemokratická Národní liga pro demokracii mohla kandidovat už předloni, Barma by zažila hotové politické zemětřesení. Místo toho se někdejší juntě daří udržovat pozvolný průběh společenských reforem. Snad je to jen v zájmu stability.

Generály, kteří z pozadí nadále řídí běh věcí, z dubnových výsledků jistě zamrazilo. Ale zatím se zdá, že se pečlivě kontrolovaným reformním procesem chtějí s novou realitou skutečně vyrovnat. Na druhé straně západní stoupenci NLD nabádají, aby v euforii zbytečně nedráždila tygra zahnaného do úzkých.

Vše kromě zbraní

Rozhodující moment totiž přijde až za tři roky, kdy se plánují další všeobecné volby. Pak už budeme jen čekat, zda se nestane to, co v roce 1990, tedy zda se volební listiny neroztrhají a političtí oponenti nepošlou do vězení. Do té doby musí Západ zůstat vůči Barmě ostražitý.

Nicméně reformní proces už pokročil. Diplomatické kanály na Západ byly otevřeny a brzy nastane i renovace hospodářských styků. Barmské vedení v posledních měsících přijalo řadu návštěv představitelů západních demokracií od americké ministryně zahraničí Clintonové v prosinci po britského premiéra Camerona minulý týden.

Vedle politického se rozvíjí i ekonomický dialog v rámci protržních hospodářských reforem. Státní dirigismus se sice dává na ústup, ale představitelé někdejší junty dál ovládají nejatraktivnější sektory ekonomiky. Vyvstávají tak dohady nad tempem, efektivností, upřímností a nezvratitelností celého reformního procesu.

Proto se oba břehy severního Atlantiku vyslovují jen pro přerušení, nikoli zrušení sankčních mechanismů. Ty mají zůstat pro případ krize v pohotovosti. Mimo diskuzi však vzhledem k pokračujícím etnickým konfliktům v Barmě zůstává zbrojní embargo.

Závod s Asií

Dá se čekat, že Západ brzy otevře Barmě dveře dokořán. Jinak by riskoval, že jej ve využití příležitostí plynoucích ze země s bohatými surovinovými zdroji a 60 miliony spotřebitelů předběhne Asie. Barmské reformy samozřejmě upoutaly i její pozornost. Příležitosti kynoucí z Barmy jsou totiž srovnatelné s těmi, jež kynuly po pádu železné opony z Evropy.

Není mnoho důvodů, proč by se barmská ekonomika v tržním prostředí a s odpovědnou vládou nemohla rozvinout stejně hbitě, jako tomu bylo u asijských tygrů v jejím okolí během osmdesátých a devadesátých let. Příznivé prostředí navozuje i prohlubující se integrace Sdružení národů jihovýchodní Asie. ASEAN chce simultánně odbourávat všechny bariéry bránící hospodářským stykům. Za takových okolností půjde i Barma na své cestě ke svobodě a prosperitě mnohem jistěji a bezpečněji.

Autor je publicista