Róbert Kotian: Cynické, neférové, ale nejlepší řešení

ilustrační foto

ilustrační foto

Po mečiarovské černé díře Evropy, jak tehdy naši zemi nazvala Madleine Albrightová, a středoevropském ekonomickém tygrovi, jak se o ní mluvilo za druhé Dzurindovy vlády, se ze Slovenska stává enfant terrible eurozóny.

Z prostého důvodu – Sulíkova koaliční strana Svoboda a Solidarita odmítá podpořit projekt eurovalů 1 a 2. Považuje je za hašení požáru ventilátorem, za morální hazard a příliš drahé nakupování času na záchranu zisků německých a francouzských bank. Údajně tak blokuje navýšení dočasného eurovalu a vznik dalšího, trvalého. Ty jsou podle zbylých 16 zemí eurozóny jediným možným řešením současných dluhových problémů.

Evropský pat má ale mnoho příčin a špatně zapnutých knoflíků na slovenském kroji najdeme více. Slovenská premiérka Radičová a ministr financí Mikloš se především namísto souhlasu s navrhovaným řešením mohli raději inspirovat finskými kolegy, kteří si dokázali při půjčce Řecku vylobbovat kolaterál, tedy ručení dlužníka vlastním majetkem. Možnost spojit slovenské hlasování o eurovalu s hlasováním o důvěře vládě zase vyblokuje z potenciální podpory eurovalu hlasy opozičního Smeru, který vládě nikdy důvěru nedá.

A prohlášení Smeru, že v druhém kole hlasování euroval podpoří, ale jen za cenu předčasných voleb nebo rekonstrukce vlády, zase znemožní hlasování pro euroval poslancům koaliční SaS. Budou-li mít jistotu, že opoziční Smer nakonec projekt podpoří, nic je nedonutí, aby hlasovali pro něco, s čím zásadně nesouhlasí. A jejich důvody pro nesouhlas jsou velmi srozumitelné.

Jisté je, že slovenský parlament bude poprvé hlasovat už v úterý 11. října. Jestliže euroval neprojde, bude se hlasovat znovu – a musí se to stihnout do 17. října, kdy začíná summit premiérů eurozóny. Hlavní prognózy jsou tři.

Za prvé, jestliže SaS bude hlasovat pro euroval, vláda pojede dál a SaS čeká velice nejistá buducnost.
Za druhé, jestliže pro euroval nezvedne ruku ani Smer, bude muset eurozóna najít řešení i bez Slovenska. S logickými dopady na náš rating. Obě tyto varianty jsou nepravděpodobné.

Za třetí, jestliže euroval projde hlasy Smeru, Evropa si oddychne, ovšem na Slovensku vypukne chaos. Protože nás zřejmě budou čekat předčasné volby a do těžkých časů ekonomické krize půjde slovenská politická scéna destabilizovaná a s výhledem na Ficovo vítězství v předčasných volbách. Což je v kombinaci se schváleným, ale neúčinným eurovalem nevídaně negativní synergie.

Nechat Smer hlasovat pro euroval bez dopadů na složení koalice je cynické, neférové, ale zřejmě jediné řešení, s nímž se dají nejbližší roky jakž takž přežít.

Autor je publicista

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.