Šašek provokuje: Vedro a smažený český fenomém

Smažený sýr, ilustrační foto

Smažený sýr, ilustrační foto Zdroj: iStock

Smažený sýr, ilustrační foto
Smažený sýr, ilustrační foto
Smažený sýr, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Šašek se prošel po sluncem vypraženém městě a zjistil, že i v tropickém vedru si Češky a Češi objednávají k obědu primárně smažený sýr s hranolky.

Smažák je jedinečným produktem české kultury. Světovost mu dodaly až nezbytné hranolky kečup a majonéza. Slušný český gurmán ovšem tyto buržoazní komodity rád a s chutí převzal za své.

Spořádaný Čech nenávidí kuřáky a tloustne. Mnohonásobně, ve fritéze přepálený, řepkový olej mu nevadí. Nevadí ani žluklá strouhanka, jež tvoří obal sýrové náhražky několik minut mučené k dokonalosti ve žhavé olejové vaně. 

Smažák, jako český fenomén, dokonce toleruje proradná Evropská unie, která si umí posvítit i na zakřivení banánů či okurek. Jenže kdo z patriotických požíračů přepáleného tuku si toho váží? Navíc zmíněnou pochoutku milují i největší vlastenci současnosti Hnídek-Orthel, Tomio Okamura a ctitel nabodávání můr a motýlů na špendlík, docent Konvička.

Šašek proto navrhuje, aby po úspěchu designu cigaretových krabiček byly talíře se smaženým sýrem ozdobeny stejným logem jako radioaktivní odpad.

PS: Přepálený tuk v restauracích smrdí mnohem víc, než cigaretový kouř.