Serhij Kurčenko: rychlý vzestup, rychlý pád

Serhij Kurčenko

Serhij Kurčenko Zdroj: ctk

Jedním ze symbolů éry prezidenta Viktora Janukovyče a jeho klanu „rodina“ se stal osmadvacetiletý podnikatel Serhij Kurčenko. Mladík, který v šestnácti letech začínal jako kurýr a o deset let později koupil fotbalový klub Metalist Charkov, je nyní na útěku a snaží se prodávat majetek.

Oligarchův konglomerát Vetek se stal velkým hráčem na trhu se zkapalněným plynem a benzinem, jeho impérium se zajímalo i o finančnictví a mediální byznys. Nyní ale Kurčenko figuruje na seznamu osmnácti Ukrajinců, kterým se Evropská unie rozhodla zmrazit majetek.

„Jsem překvapen, že jsem byl na seznam zahrnut. Ještě více jsem překvapen frází, že jsem osobou, která je vyšetřována za účast na zločinech souvisejících se zpronevěrou veřejných prostředků a jejich nezákonným vyváděním z Ukrajiny. Jsem poctivý byznysmen, který na Ukrajině vždy investoval,“ uvedl Kurčenko. Podotýká, že úřady jeho firmy dříve několikrát kontrolovaly a žádné pochybení nezjistily. Nynější ministr vnitra Arsen Avakov však tvrdí, že Kurčenko způsobil státu škodu za miliardu dolarů. Prokuratura v souvislosti s ním otevřela jedenáct kriminálních případů. Podle Avakova Vetek dovezl ropu v hodnotě téměř tří miliard dolarů s deklarovaným záměrem zpracovat ji na benzin a ten vyvézt. Místo toho jej ale údajně prodal na domácím trhu. Nezaplatil přitom prý žádná cla ani daně.

Je pravda, že Kurčenko je jedinou osobou z černé unijní listiny, který neměl rozjetou politickou kariéru či není blízkým příbuzným politika. Na podivný byznys Kurčenka ale upozorňovala média i bývalá opozice ještě za Janukovyče, zdůrazňovala mimo jiné jeho nebývalé úspěchy ve státních zakázkách.

Spekulovalo se přitom, že je známým někdejšího generálního prokurátora Viktora Pšonky, který je rovněž na seznamu. Byl spojován i s hlavou dříve mocné „rodiny“, Janukovyčovým synem Oleksandrem. I na toho se vztahují postihy osmadvacítky.

Kurčenko, jehož majetek je odhadován na 2,4 miliardy dolarů, však na změnu režimu nečekal. Ještě před Janukovyčovým pádem utekl do Moskvy. Novináři objevili na parkovišti nedaleko jeho kanceláří třicet pytlů s rozřezanými dokumenty a snaží se je restaurovat. Podnikatel se mezitím svůj majetek pokouší rozprodávat, což pro něj patrně bude značně ztrátové. Média například informovala o tom, že už prakticky existuje dohoda o prodeji jeho rafinerie v Oděse Rosněfti.