Stát řeší, zda omezit konkurenci na trhu s plynem

ilustrační foto

ilustrační foto

Do Senátu dorazí už tento měsíc kontroverzní návrh z Poslanecké sněmovny – obchodníci s plynem by si měli vytvářet na topnou sezonu skladovací kapacitu suroviny v zásobnících na úrovni dvaceti procent roční spotřeby jejich zákazníků. Tato novela energetického zákona je podezřelá hlavně proto, že poslanci v červnu schválili to, co ještě v květnu sami odmítli.

Okamžitě se proto objevily spiklenecké teorie o tom, kterým lobbistům zase zástupci lidu podlehli. Teorie, že dominantní hráč RWE Transgas chtěl ublížit svým konkurentům, přitom podle dostupných informací není pravdivá.

Na první pohled návrh vypadá logicky. Na rozdíl třeba od ropy a ropných produktů totiž český stát nemá žádné strategické rezervy plynu. A riziko výpadků dodávek nebo mimořádně mrazivého počasí nelze nikdy vyloučit. Pokud pomineme argument, že v případě plynu stát zcela přenáší zátěž na soukromé obchodníky, pochybnosti vyvolává skutečnost, že proti návrhu vystupoval i Energetický regulační úřad. Obával se totiž jak zdražování plynu, tak omezování liberalizace trhu. Velkým hráčům, kteří mají své zásobníky a dlouhodobé kontrakty na dodávky plynu, nové pravidlo vyhovuje. Potíže se splněním povinnosti skladování budou mít spíše draví alternativní obchodníci, kteří sázeli na okamžitý nákup plynu na spotových trzích.

Pokud senátoři pominou podivné okolnosti vzniku poslaneckého návrhu, budou řešit dvě základní dilemata. Za prvé – je nutné posílit bezpečnost dodávek plynu pro domácnosti a malé podniky, i kdyby to mohlo znamenat zdražování suroviny? A za druhé – je potřeba v zájmu bezpečnosti zpřísnit pravidla pro alternativní obchodníky, i když to samozřejmě vyhovuje tradičním hráčům na trhu?
Česká plynárenská unie (ČPU) přichází s pochopitelnými argumenty ve prospěch bezpečnosti. Bezpečnostní standard dodávek už podle zákona existoval dříve, teď jde o to, jak bude konkrétně zajištěn. „Dodržování standardů by měli garantovat všichni hráči na trhu, nejen ti tradiční a velcí,“ uvedl prezident ČPU Oldřich Petržilka. Podle jeho názoru navíc povinnost skladování ani k žádnému zdražování plynu nepovede. Obavu, že někteří obchodníci nabízejí levný plyn, ale když se změní podmínky na trhu, nebudou schopni ho dodat, připouští i regulační úřad.

Na druhé straně je tu třeba argumentace jednatele společnosti Bohemia Energy Jiřího Písaříka: „Náklady se významně zvednou všem alternativním dodavatelům a budou je muset promítnout do koncových cen plynu.“ Konkurenční tlak na tradiční obchodníky by pak zeslábl. Dopad na ceny plynu je tedy jistý, otázkou zůstává, jak silný by byl.