Z parketu Richarda Miřátského: Přichází čas Evropy na akciové scéně

Burza, Frankfurt - ilustrační foto

Burza, Frankfurt - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Wall Street
Wall Street
Burza ve Frankfurtu
DAX index na burze ve Frankfurtu
5
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump minulý týden v první reálné zkoušce prosazování volebních slibů s reformou zdravotnictví v Kongresu tvrdě narazil. Vznikla tak první trhlina motoru, který od loňských prezidentských voleb hnal americké akcie k závratnému růstu. S indexy na historických maximech se akcie na druhé straně oceánu zdají nadhodnocené a v kombinaci s první srážkou velkolepých volebních plánů s tvrdou realitou schvalovací mašinerie neposkytují optimistický výhled pro další výrazný růst.

Na druhou stranu evropské akcie, svazované politickými nejistotami, se oproti svým americkým protějškům obchodují se 47procentním diskontem v porovnání ceny vůči účetní hodnotě.

V prostředí slabšího eura, zlepšujícího se makroekonomického výhledu a snižující se nezaměstnanosti by z ústupu politických rizik mohly profi tovat především francouzské a italské akciové trhy, které se zdají být nejvíce podhodnocené.

Z jednotlivých sektorů by z rostoucí inflace a zvyšujících se úrokových sazeb měly těžit především banky a ostatní finanční instituce. Ropné společnosti a producenty průmyslových kovů by měla podpořit vyšší cena ropy, která se po omezení těžby zeměmi OPEC usadila na úrovni 50 dolarů za barel.

Naopak odvětví s vyšší zadlužeností jako utility nebo telekomunikace nebudou mít kvůli rostoucím úrokovým sazbám a omezování uvolněné monetární politiky ECB na růžích ustláno.

Autor je analytikem Komerční banky