Trumpovo kouzlo vyprchává. Wall Street slábne nejvíce od jeho nástupu do úřadu

Donald Trump v Michiganu

Donald Trump v Michiganu Zdroj: Reuters

Donald Trump v Michiganu
Wall Street
Wall Street
4
Fotogalerie

Investoři přestávají věřit v růstovou hospodářskou politiku Bílého domu a opouštejí parket.

Americké akcie podléhají největšímu návalu skepse od zvolení Donalda Trumpa do prezidentského křesla. Jen od počátku března přišel akciový index S&P sdružující pětistovku největších zámořských firem o bezmála 2,5 procenta. Trh přitom táhne dolů odvětví, kterému dávali analytici díky Trumpovi do vínku strmý růst: bankovní sektor. Jen za březen přišel takřka o desetinu své burzovní hodnoty.

„Zdá se, že investorům trochu dochází trpělivost při čekání na realizaci Trumpovy prorůstové hospodářské politiky,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek. „S rychlostí a jednoduchostí prosazení zásadních plánů nového prezidenta to nebude tak horké,“ připomíná i analytik BH Securities Martin Vlček. Burziáni vyčítají Trumpovi takřka čtyři měsíce promarněného času, pokud jde o soupisku konkrétních nástrojů, kterak zrychlit růst.

Od počátku loňského listopadu přitom trhy vsadily na nového kormidelníka Bílého domu pořádný balík peněz. Jen od počátku loňského listopadu do březnového maxima totiž americké akcie podražily o patnáct procent. Růstová vábnička ale přestává fungovat a investoři balí kufry.

Podle analytiků může razantní nástup prodejců odstartovat hromadné výprodeje. Akcie jsou totiž pohledem firemních profitů nejdražší od prosince 2009 a mohou lákat k prodeji. „Americké akcie se momentálně prodávají za dvacetinásobek firemních zisků, což je příliš. Z tohoto pohledu si klidně dovedu představit zhruba desetiprocentní pokles jejich ceny,“ soudí expert Moody’s Analytics Tomáš Holinka.

Vedle bank, jejichž investoři sázeli na vstřícnější regulaci jejich byznysu, chřadne i další horká karta spojená s nástupem Trumpa. O více než pět procent tak od počátku března propadl sektor těžařů ropy. Ti měli zase profitovat z tolerantnějšího přístupu vlády k ekologii těžby. „Náplastí na tržní ztráty však může být současný slabý dolar. Podpoří však primárně jen některá z odvětví, a to zejména firmy a potažmo akcie z technologického indexu Nasdaq,“ dodává Vlček.