Zápisník Vladana Gallistla: Komunisté mocí opilí

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: ČTK

Recep Tayyip Erdogan
2
Fotogalerie

KSČM si po desetiletích teprve přičichla k moci, a už se ukazuje v pravém světle. A jde opět o snahu zalíbit se Moskvě, nikoli o demokracii. Vyšlo to najevo díky „opilosti z moci“ šéfa strany Vojtěcha Filipa. 

Ten si zřejmě z nadšení, že s ním mluví západní list, pustil pusu na špacír. Historie roku 1968 je „ze sta procent zfalšována,“ prohlásil v rozhovoru pro britský The Guardian s tím, že za tehdejší invazi mohou Ukrajinci. Podle něj byl v politbyru jediný Rus, který ještě hlasoval proti. Filip tak dokonale falšuje historii. Politbyro totiž hlasovalo jednotně a Rusů v něm bylo několik. Podobné lži od šéfa strany, jejíž špičky uctívají masového vraha Stalina a procesy padesátých let považují za přehmat, ale už nemohou nikoho překvapit.

Světové trhy se trochu uklidnily, když opadlo napětí okolo Turecka. Dozvukem tamních potíží byl ale pád indické rupie. Světová ekonomika na tom evidentně není lépe než za finanční krize v roce 2008. Vzhledem k nafouklým cenám aktiv a řadě rizik je tak nynější opadnutí nervozity investorů jen pověstným klidem před bouří.

Turecký prezident Tayyip Erdogan je pilným učedníkem svého amerického protějšku Donalda Trumpa. Stejně jako on vytáhl obchodní kartu. Prohlásil, že Turecko bude bojkotovat americkou elektroniku. Dva vojenští spojenci v NATO se tak teď budou mydlit v oblasti obchodu.