Zápisník Jana Pavce: Hurikán v Lucerně

Dalibor Janda

Dalibor Janda Zdroj: profimedia.cz

Kvůli plagiátorství v akademické práci odstoupil další člen vlády. Ministra práce a sociálních věcí nahradí ředitelka odboru rodinné politiky Jana Maláčová. Ta má London School of Economics a Goethe-Universität. Už se asi radši šlo na jistotu.

Důležité je, aby se tato pochybení nezlehčovala s tím, že „přece opisuje každý“. Už tak se váha vysokoškolského vzdělání dost snižuje. Zároveň ale kauzy vyvolávají spoustu otázek, které je potřeba zodpovědět. Budeme takto testovat práci každého nastupujícího ministra či poslance? Měl by být vysokoškolský titul opravdu nutnou podmínkou pro práci ve státní správě? Mělo by se zachovat vysokoškolské vzdělání a akademické práce v současné podobě? Co vlastně přináší?

Chorvatsko zažívá svoje vlastní Nagano. Druhý tým fotbalového šampionátu vítalo v Záhřebu až půl milionu lidí a vítací party byla zjevně dost divoká v celé zemi. Na sociálních sítích se už objevila fotografie z oslav v Sirokém Brijegu, na které měl jeden ze šťastných fanoušků oslavit historický úspěch výstřelem z ručního raketometu. Tak snad budou na konci týdne všichni v pořádku.

Středočeský kraj věnoval 200 tisíc na koncert Dalibora Jandy v pražské Lucerně z fondu na řešení živelních katastrof. Holt je to Hurikán. Ta vzpomínka Středočechy při dalších povodních určitě zahřeje.